Украинският президент Володимир Зеленски заяви в последния ден от форума "Диалогът Шангри-Ла" в Сингапур, че дипломацията е най-добрият начин да се сложи край на "жестоката война", в която загинаха хиляди от 2022 г. насам. Това предават от Reuters.

Украинския президент призова за подкрепа и участие от присъстващите държави за срещата на върха в Швейцария по-късно този месец, с цел това да донесе мир на неговата опустошена от война нация. "Убедени сме, че нашият свят иска да бъде обединен и да бъде способен да действа в пълна хармония", посочи той.

В обръщение на конференцията по сигурността в Сингапур Зеленски посочи, че 106 страни и организации ще се включат, но и отбеляза колко е разочароващо, че някои световни лидери все още не са предложили подкрепата си. Според него Русия се опитва да попречи на техните усилия за мир.

Украинският президент изрази своите благодарности към държавите, включително САЩ, Германия и Холандия, за тяхната военна помощ, особено със системите за противовъздушна отбрана. Той спомена за днешна руска атака с близо 100 ракети и отбеляза, че "нито една страна не може да се справи с това сама". По-късно Зеленски коментира още, че въпреки позволението от страна на САЩ Киев да използва системите HIMARS за обстрел в района на Харков, това не е достатъчно.

По негови думи Русия използва много летища, от които се стартират атаки срещу Украйна, "знаейки, че Украйна няма да отвърне на огъня, защото няма системи за реагиране и няма разрешения."

Володимир Зеленски и украинският министър на отбраната Рустем Умеров са провели разговор с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин за повече от час днес в кулоарите на конференцията преди речта на президента.

Остин е информирал Зеленски за военната помощ на Вашингтон за Киев и "препотвърди ангажимента на САЩ за запазване на подкрепата", посочиха от Пентагона. Според източник на Reuters двамата лидери са поели ангажимент за засилване на допълнително стратегическото отбранително партньорство между САЩ и Украйна.

Зеленски обсъди военната помощ със САЩ в Сингапур

Зеленски обсъди военната помощ със САЩ в Сингапур

Делегация на Конгреса се срещна с украинския президент

Допълнително, по-късно на пресконференция Зеленски потвърди, че не е успял да се срещне с китайската делегация и е разочарован, че Пекин няма да присъства на срещата в Швейцария.

"Китай, за съжаление... работи (по въпроса) страните да не дойдат на мирната среща", смята той.

В обръщение към делегатите днес китайският министър на отбраната Донг Джун увери, че страната му внимава да не оказва подкрепа нито за Русия, нито за Украйна.

"По отношение на украинската криза Китай насърчава мирните преговори с отговорно отношение. Никога не сме предоставяли оръжия на никоя от страните в конфликта. Наложихме строг контрол върху износа на артикули с двойна употреба и никога не сме правили нищо, което да разпалва пламъците. Стоим твърдо на страната на мира и диалога", категоричен е китайският министър.

Лавров: Китай може да организира мирна конференция, в която да участват Русия и Украйна

Лавров: Китай може да организира мирна конференция, в която да участват Русия и Украйна

Подобен ход ще бъде продължение на усилията на Пекин за разрешаване на украинската криза

Повече от две години след нахлуването на Русия Киев е изправен пред подновени атаки на своя територия, особено в района около североизточния град Харков. По-големият поток от артилерийски боеприпаси укрепи отбраната там, но е необходимо много повече - особено ракети земя-въздух, категоричен е началникът на отбраната на Германия генерал Карстен Бройер.

"Това, което виждаме е, че Украйна се нуждае от противовъздушна отбрана... и разбира се, артилерийски боеприпаси и оръжейни системи, за да се бори срещу Русия и тази настояща атака", заяви Бройер в интервю по време на конференцията.

Премиерът на Литва Ингрида Симоните призова страните в Индо-тихоокеанския регион да предоставят повече помощ на Киев.

"Украйна се нуждае от непоколебимата подкрепа на всички нации, които ценят свободата. Това не е регионален въпрос. Това е глобален императив. Това е борба за свобода за всички нас", категорична е тя. По-рано тя е потвърдила, че армията на Литва ще обучава войски в Украйна, ако е необходимо.

Зеленски: Основната цел на Русия е да превърне терора в норма

Зеленски: Основната цел на Русия е да превърне терора в норма

Единственият начин да се спре този терор е да се вземат ефективни решения незабавно

Припомняме, Володимир Зеленски пристигна в Сингапур вчера, в опит да събере допълнителна подкрепа за "мирна среща на върха", планирана за 15-16 юни в Швейцария. На тази среща той се надява да обедини съюзнически страни около идеята за разрешаване на конфликта с Русия. Смята се, че сред исканията ще бъдат изтеглянето на руските войски и възстановяването на границите на Украйна от 1991 г.

"Диалогът Шангри Ла", организиран от британския Международен институт за стратегически изследвания, приключва днес. Русия не е присъствала на форума в Сингапур от началото на инвазията в Украйна през 2022 г.