Цивилни граждани, инфраструктура и енергийни съоръжения. С това Русия постоянно воюва", написа украинският президент в X (бивш Twitter), коментирайки масовия обстрел на украинската инфраструктура от страна на Русия през нощта на 1 юни. Атакувани бяха енергийни съоръжения в 5 региона.

Володимир Зеленски благодари на армията, която е свалила по-голямата част от дроновете: украинските военновъздушни сили съобщиха, че са успели да свалят 81 въздушни цели от общо 100.

"Основната цел на Русия е да превърне терора в норма, да се възползва от липсата на достатъчна противовъздушна отбрана на Украйна и да се възползва от нерешителността на партньорите ни", заяви Зеленски.

Русия порази нови енергийни обекти в 5 области на Украйна

Русия порази нови енергийни обекти в 5 области на Украйна

Продължават ударите на Москва

Единственият начин да се спре този терор и да се предотврати превръщането му в норма е да се вземат ефективни решения незабавно, посочва още Зеленски. Затова и пълноценната защита на украинското небе трябва да се превърне в норма и "лудите в Кремъл да разберат, че техният терор е безполезен".

А за това са необходими западни доставки на съвременни системи за противовъздушна отбрана, добави той.

"Това е тест за човечност и решителност за свободния свят. Или ще го издържим заедно, или светът ще пострада от по-нататъшна дестабилизация и хаос", заключи Зеленски.

Зеленски поиска още ПВО от съюзниците си

Зеленски поиска още ПВО от съюзниците си

Той призова за "пълна защита на украинското небе"