Пълномащабната война в Украйна продължава, а в ранните часове на събота, 1 юни, вражеските сили нанесоха отново масиран удар.

Поразени бяха енергийни съоръжения, разположени в пет региона, уточни УНИАН.

Нападнати бяха енергийни съоръжения в Ивано-Франковска, Днепропетровска, Кировоградска, Донецка и Запорожка област.

Това написа във Facebook министърът на енергетиката Герман Галушченко. "Последствията се изясняват. Енергетиците вече работят по отстраняването им" - подчерта Герман Галушченко.

Украинска правда съобщи, че тази сутрин е прекратено движение по водноелектрическата станция "Днепър". Председателят на Запорожката областна държавна администрация Иван Федоров публикува съобщението на Патрулната полиция в Telegram. Обходът се извършва през сводестия мост на остров Хортица, а също и през Новите мостове и район Хортицки.

Ръководителят на държавната администрация на Кировоградска област Андрей Райкович написа в Telegram, че тази сутрин врагът е атакувал Кировоградска област с ракети и е бил ударен обект от енергийната инфраструктура.

"По предварителни данни - няма пострадали. Всички съответни служби вече работят", сподели той.

Сутринта на 1 юни стана известно, че руснаците са ударили украинската територия с ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95МС. Беше съобщено, че са чути експлозии, по-специално в Запорожие и Виница. Военновъздушните сили на Украйна съобщиха за излитането на шест стратегически бомбардировача Ту-95МС, които около 3 ч. тази нощ са извършили пускови маневри. Ракетите са пристигнали около 4.30 откъм Закарпатието. Въздушната тревога продължи до 5.30 часа.

Управителят на Виницка област Сергей Борзов съобщи, че отломки от свален дрон е предизвикал пожар ва обект от инфраструктурата.

Освен обектите на енергийната инфраструктура, които са атакувани масирано в Запорожие, има пострадали и над 20 жилищни сгради, както и социални заведения.

Руски ракетен удар по Одеса
Обновена

Руски ракетен удар по Одеса

Чута е експлозия

На 31 май окупаторите удариха Киев с ракета "Искандер-К", която беше ликвидирана от нашите защитници. Отломки от вражеска ракета разрушиха трансформаторна подстанция в Голосеевски район.