Срещата на върха, която Швейцария се надява да проправи пътя за мирен процес в Украйна, привлече делегации от над 50 държави. Това обяви президентът на страната Виола Амхерд, цитирана от "Ройтерс".

Неутралното швейцарско правителство се стремеше към широка активност от различни части на света и бяха изпратени 160 покани, посочи тя на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц, след като двамата се срещнаха в Берлин.

Амхерд поясни, че Швейцария иска да убеди повече страни от т.нар. Глобален юг, както и Китай, да се присъединят към събитието.

"Работата продължава с пълна скорост", увери тя.

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Сътрудничеството в областта на отбраната и предстоящата конференция за възстановяване на Украйна в Берлин също са били обсъдени

Държавите в Южна Америка, Африка и Близкия изток са сред потвърдилите, че ще вземат участие. През януари Швейцария се съгласи да бъде домакин на срещата на върха по искане на украинския президент Володимир Зеленски.

Русия, която нахлу в Украйна преди повече от две години, не е поканена на събитието.

Дипломати и експерти по външна политика смятат, че преговорите, които трябва да се проведат близо до швейцарския град Люцерн, вероятно ще се съсредоточат върху това как да се намалят рисковете, произтичащи от нахлуването на Москва.

Приблизително половината от страните, които са заявили, че ще участват, са извън Европа и списъкът на присъстващите вероятно ще продължи да се променя до последната минута, отбеляза Амхерд.

Зеленски на свой ред съобщи, че лидерите на Грузия, Лихтенщайн и Малави са го уведомили, че ще имат свои представители на срещата на върха.

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Конференцията за мир ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, но на този етап Русия не е поканена

Миналата седмица украинският лидер обяви, че Кабо Верде е станала първата африканска страна, която се е съгласила да участва.

Амхерд беше попитана и дали Швейцария е готова да отложи доставката на система за противоракетна отбрана "Пейтриът", която трябва да получи от САЩ, за да помогне на Украйна да получи такава по-рано, след такова предложение от Германия.

Президентът на Швейцария заяви, че нейният кабинет все още не е обсъждал въпроса, но отбеляза, че тя го обсъжда с германския министър на отбраната Борис Писториус.