Швейцария ще бъде домакин на среща на върха на 15-16 юни, съобщава "Ройтерс".

Конференцията има за цел да изгради широка международна подкрепа за мирните предложения на украинския президент Володимир Зеленски, което включва пълното изтегляне на руските войски от Украйна. Москва обаче не е поканена.

На фона на руската инвазия, навлизаща в третата си година, и украинските сили, които са под засилен натиск на фронта, Зеленски се надява да постави тежкото положение на Украйна отново в светлината на дипломатическите прожектори след месеци на силен глобален фокус върху войната в Газа.

Срещата на върха, която ще се проведе в алпийски курорт близо до Люцерн, има за цел да създаде рамка за траен мир и пътна карта за евентуалното участие на Русия в процеса.

На свой ред Русия отхвърли инициативата като загуба на време. За разочарование на Киев, Китай, който се сближи с Москва, откакто тя започна войната в Украйна на 24 февруари 2022 г., заяви, че също няма да присъства на срещата.

Кулеба: Путин се опитва да провали срещата за мир в Швейцария

Кулеба: Путин се опитва да провали срещата за мир в Швейцария

Според него Путин няма желание да спре агресията срещу Украйна

Кой ще присъства?

От офиса на Зеленски съобщиха, че до началото на юни участието си са потвърдили 107 държави и международни организации, сред които западни съюзници на Украйна и страни от Южна Америка, Африка и Близкия изток. Киев е изпратил покани до общо около 160 страни и организации.

Основният съюзник на Украйна - Съединените щати, ще има свой представител, но не е ясно дали президентът Джо Байдън ще присъства. Зеленски заяви, че руският президент Владимир Путин ще се радва, ако Байдън пропусне срещата на върха.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък посочи, че срещата ще бъде "абсолютно безполезна" без участието на Русия.

Киев реши да не кани Русия, защото не вярва на Москва, чиято инвазия причини смъртта на десетки хиляди хора, разсели още милиони и опустоши украинските градове. В момента руските сили контролират около 18% от украинската територия.

Украйна уточни, че Москва може да бъде поканена на бъдеща среща на върха за обсъждане на прекратяването на инвазията, но при условията на Киев.

Зеленски, който положи усилия да убеди Китай да вземе участие, обвини Пекин, че е помогнал на Москва да подкопае срещата на върха. Китайското външно министерство отрече обвинението.

Швейцария се хвали с голям международен интерес към мирната среща за Украйна

Швейцария се хвали с голям международен интерес към мирната среща за Украйна

Делегации от над 50 държави са потвърдили присъствие

Какво ще се обсъжда?

Сергей Никифоров, говорител на украинския президент, заяви, че преговорите, надграждащи мирната формула от 10 точки на Зеленски, ще дадат приоритет на три ключови теми - продоволствена сигурност, ядрена безопасност и освобождаването на всички затворници и депортирани.

"Именно тези три точки имат потенциал да обединят страни с различни възгледи", посочи той.

Зеленски за първи път обяви своята формула за мир на среща на върха на Г-7 през ноември 2022 г. Тя включва възстановяване на териториалната цялост на Украйна, пълно изтегляне на руските войски и създаване на специален трибунал за преследване на руски военни престъпления.

Киев очаква издаването на комюнике за резултатите от срещата.

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Конференцията за мир ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, но на този етап Русия не е поканена

Други мирни инициативи

Първите преговори между Украйна и Русия се проведоха в първите дни на руската инвазия. Делегациите на двете страни се срещнаха в Беларус, а след това - през март 2022 г., и в Истанбул. Преговорите обаче се провалиха.

През 2022 и 2023 г. бяха обявени отделни мирни инициативи от Китай, Ватикана и група африкански държави, които също не успяха да постигнат резултат.

През септември 2022 г. Зеленски подписа указ, забраняващ всякакви преговори с Путин. Украинските власти отстояват позицията си, че мирните преговори с Русия ще бъдат възможни едва когато Москва изтегли силите си от окупираната украинска територия.