Ако президентът на САЩ Джо Байдън пропусне мирната среща на върха, организирана от Киев в Швейцария следващия месец, рускияj държавен глава Владимир Путин ще аплодира отсъствието му. Това заяви украинският лидер Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Украйна се надява на участието на възможно най-много страни в опит за обединяване на възгледите за това как да бъде прекратена войната и да натрупа натиск върху Русия, която завзе почти 1/5 от територията ѝ. Въпреки че Вашингтон даде знак за подкрепа, не разкри дали Байдън ще присъства.

"Знам, че САЩ подкрепят срещата на върха, но не знаем на какво ниво", посочи украинският президент в Брюксел на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александър Де Кроо.

От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария

От руини в Харков Зеленски покани Байдън и Си в Швейцария

Зеленски пита световните лидери ще позволят ли и Хартата на ООН да изгори, както горят украинските градове

"Срещата на върха за мир се нуждае от президента Байдън, както и от другите лидери, които гледат реакцията на Съединените щати. Путин ще аплодира отсъствието му, лично ще го аплодира - и при това прав", категоричен бе той.

Президентът на Украйна подписа в Брюксел двустранно споразумение за сигурност с Белгия и благодари на белгийския министър-председател за принципната му подкрепа на срещата на върха за глобалния мир.

"Има само два сценария за развитие на събитията: или реален мир, или по-нататъшно разширяване на войната. Виждаме, че Русия прави всичко в името на втория сценарий, опитвайки се да провали срещата на върха за мира. Благодаря на всеки лидер, на всяка държава, които разбират това и правят всичко, за да може мирната среща на върха наистина да се превърне в сила за Русия към мир. Това е напълно възможно. Всичко зависи от това колко решителни ще бъдат световните лидери и от факта, че всяка държава наистина избира дали иска да установи истински мир, или е доволна от сегашната ситуация. Тоест, той организира война", отбеляза Зеленски и добави, че очаква отговор от Китай и Бразилия относно участието в срещата.

В неделя Зеленски призова както Байдън, така и китайския президент Си Дзинпин - близък съюзник на Путин и основен облагодетелстван от неговия раздор със Запада - да присъстват на срещата на върха.

Русия, която започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., заяви, че не вижда смисъл от конференцията.

Зеленски разговарял с Джо Байдън за ситуацията на фронта

Зеленски разговарял с Джо Байдън за ситуацията на фронта

Ситуацията на фронта е била основната тема