Русия събира нова група войски близо до украинската граница и се готви за нов опит за настъпление. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение от днес. Според него нашествениците ще се опитат да настъпят на 90 км от Харков.

"Близо до нашата граница Руската федерация събира друга група войски и се готви да направи опит за настъпателни действия на 90 км от Харков на северозапад", каза Зеленски, който е записал обръщението си от Харков.

То представлява обръщение към световните лидери и има за цел да осигури не само надеждна противовъздушна отбрана за Украйна, но и да покани световните лидери на срещата на върха в Швейцария.

"Всички знаем с кого си имаме работа. Русия се ръководи от хора, които искат да превърнат в норма изгарянето на животи, унищожаването на градове и села, разделянето на народите и заличаването на националните граници чрез война. За тях е удоволствие да изгарят." Думите си Володимир Зеленски изрича на фона на изгорени от ракетни удари зетски книги в разрушената печатница преди два дни в Харков. Във видеото има кадри от дрон и от Бахмут, Авдеевка, Въгледар.

Цяла Украйна бе под нощна руска атака
Обновена

Цяла Украйна бе под нощна руска атака

След ударите през деня в Харковска област, последваха и нощни нападения в други области

"Няма нация, която да може да спре такава война само със собствените си усилия."

"Сега съм в Харков. Това е град в източна Украйна и, за съжаление, много близо до руската граница. Какво означава това за Харков? Трета година на постоянен терор. Повече от милион души в този град. И всяка нощ, всеки ден руската армия обстрелва града. Най-вече с ракетите С-300. Това са ракети за противовъздушна отбрана, които се използват от Русия, за да тероризират земята. Сега в Харков няма нито един квартал на града и нито една улица, която да не страда от тази постоянно издевателство."

Зеленски допълва и че Русия е добавила и удари с управляеми бомби, руската авиация се приближава до границата и изстрелва тези бомби точно срещу града. "Това е оръжие за безразборно унищожение", посочва Зеленски и припомня, че под такъв терор са и стотици други украински градове и села. "Някои от тях, където някога е кипял живот, сега просто са изпепелени. Изгорената празнота е най-ужасната последица от войната. Война, която ние в Украйна не искахме. И която не сме провокирали. И в която Украйна се защитава от опита на Русия да заграби нашите ресурси и територии и да унищожи националната ни идентичност. И светът го вижда."

Четирима загинали и 60 ранени при ударите в Харков

Четирима загинали и 60 ранени при ударите в Харков

Около 200 спасители от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна и десетки единици техника се включиха

След това Зеленски кани световните лидери, поименно американския президент Байдън и китайския президент Си, на срещата на върха, организирана съвместно с Швейцария и посветена на търсенето на мир. За форума в средата на юни месец Зеленски призовава за глобални усилия.

"Обръщам се към световните лидери, които все още са встрани от глобалните усилия за подготовка на Срещата на върха за мира. До президента Байдън, лидер на Съединените щати. До президента Си, лидера на Китай. Ние не искаме Хартата на ООН да гори - да гори по същия начин като тези книги. И се надявам, че и вие не го правите. Моля, покажете своето лидерство в установяването на мир - истински мир, а не пауза между ударите. Усилията на мнозинството в света са най-добрата гаранция за изпълнение на задълженията. Моля, подкрепете Срещата на върха за мира с вашето лично ръководство и участие."

"За всички нас ще бъде удоволствие да установим мир", са завършващите думи на Зеленски от видеото.

Повече от осемдесет държави са потвърдили участието си във форума Швейцария. Няма потвърждение обаче, че лично Джо Байдън ще присъства, а Китай също още не е потвърдил дори и че ще изпрати свой представител.

Преди два дни Бразилия и Китай призоваха за провеждане на международна конференция за прекратяването на войната, която обаче да бъде призната както от Москва, така и от Киев. В общо изявление двете страни, които според уверенията на дипломацията им, заемат неутрална позиция, се излага "споделено разбиране" за пътя към прекратяване на военните действия. Декларацията следваше срещата между китайския външен министър Ван И и главния съветник на бразилския президент Селсо Аморим и бе първият подписан от Китай съвместен с друга държава документ за конфликта в Украйна, който да предлага по някакъв начин алтернатива.

Още през февруари 2023 г. Китай публикува свой план в 12 точки, които обаче и заради общия си характер, не срещнаха разбиране и съответно, и подкрепа.

И съвместното с Бразилия изявление обаче като цяло повтаря формулировките, използвани по-рано от председателя на КНР Си Дзинпин.

Китай спира войната в Украйна с 12 точки

Китай спира войната в Украйна с 12 точки

Инициатива на Пекин

"Китай и Бразилия подкрепят провеждането на международна мирна конференция в подходящо време, която ще бъде призната както от Русия, така и от Украйна, с равно участие на всички страни за справедливо обсъждане на мирни планове", се казва в съвместното изявление.

Изявлението на Китай и Бразилия съвпадна със съобщенията в западни издания, че руският президент Владимир Путин е готов на преговори за прекратяване на военните действия. Макар и недостатъчно ясни, а и от анонимни източници, стана ясно, че тези преговори повтарят тезата на Москва за преговори при отчитане на съвременните реалности, т.е. признаване на достиженията на окупацията на руската армия. Украйна реагира остро и бързо с изказване на външния министър Дмитро Кулеба, който оцени съобщенията като опит на руската пропаганда да осуети мирната конференция в Щвейцария и да постигне временно замразяване на конфликта, в който период просто да се подготви за нова офанзива.

И други анализатори и наблюдатели изказаха подобни твърдения в следващите дни, а самият Владимир Путин от Минск подкопа тезата за мирни преговори с изказване за нелегитимността на украинския президент Володимир Зеленски.

Вчера пък президентът на Украйна Зеленски даде от Харков интервю на шестима журналисти от независими издания в Централна Азия, което се проведе на руски език. Самите журналисти са поискали интервюто да е на руски език, за да "няма инсинуации или недоразумения във връзка с превода". Въпреки съгласието, Зеленски заявява, че прави това, защото медиите не са от Русия и признава, че в "един момент е станало много трудно да се говори руски" в Украйна. След ежедневните удари от Русия и то по градове като Харков, където Русия е смятана за приятел и съсед от много години, и при ежедневните украински жертви - така е обяснил Володимир Зеленски моментът на обръщането в отношението към руския език - "По принцип всички знаят, всички говорят (руски език), но има пряка омраза и гняв към всичко руско заради всички тези смъртни случаи."

ISW: Интересува ли се всъщност Путин от мирни преговори с Украйна?

ISW: Интересува ли се всъщност Путин от мирни преговори с Украйна?

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната