Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна, но с договорено прекратяване на огъня, което признава настоящите линии на бойното поле. Това казаха четирима руски източници пред "Ройтерс", като поясниха, че президентът е готов да продължи войната, ако Киев и Западът не отговорят на исканията. 

Путин е изразил разочарованието си пред малка група съветници относно това, което той смята за подкрепяни от Запада опити за спъване на преговорите и решението на украинския президент Володимир Зеленски да изключи възможността за преговори, са заявили трима от източниците.

"Путин може да се бие толкова дълго, колкото е необходимо, но също е готов за прекратяване на огъня - за замразяване на войната", каза друг от четиримата, високопоставен руски източник, който е работил с Путин и е запознат с разговори на най-високо ниво в Кремъл.

ISW: Русия не се е отказала от военна експанзия в Балтика

ISW: Русия не се е отказала от военна експанзия в Балтика

Кремъл по примера на Брежнев вкарва в психиатрични клиники политическите си опоненти

Източниците се пожелали анонимност предвид чувствителността на въпроса. "Ройтерс" е разговарял с общо пет човека, които работят или са работили с Путин на високо ниво в политиката и бизнеса. Петият източник не коментира замразяването на войната на сегашните фронтови линии.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, в отговор на искане за коментар, е казал, че президентът многократно е дал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си, като подчертава, че страната не иска "вечна война".

Министерството на външните работи и на отбраната на Украйна не са коментирали.

Обаче назначаването на Андрей Белоусов за министър на отбраната на Русия се възприема от някои западни военни и политически анализатори като поставяне на руската икономика на постоянна военна основа, за да се спечели продължителен конфликт. Това последва значителен напредък на Русия на бойното поле през последните дни.

Белоусов иска победа в Украйна с минмални човешки жертви

Белоусов иска победа в Украйна с минмални човешки жертви

Той иззключи нова мобилизация

Източниците са коментирали, че Путин би предпочел да използва сегашната инерция на Русия, за да остави войната зад себе си, но не са коментирали новия министър на отбраната. Според тях Владимир Путин смята, че победите в Украйна до момента са достатъчни, "за да продадат победа на руския народ".

Освен това той разбира, че всеки нов напредък ще изисква нова национална мобилизация, която той не иска заради недоволството на хората от това, според източниците. Националната мобилизация накара стотици хиляди мъже в наборна възраст да напуснат страната. Песков заяви, че Русия няма нужда от мобилизация и вместо това набира доброволци във въоръжените сили.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно е казвал, че мир при условията на Путин няма как да се постигне. Той иска да си върне изгубената територия, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г. Той подписа указ през 2022 г., който официално обяви всякакви преговори с Путин за "невъзможни".

Украйна се замисли за мира и отваря вратата за преговори с Русия

Украйна се замисли за мира и отваря вратата за преговори с Русия

Киев очаква Москва на втората среща на върха относно мира в Швейцария

Един от източниците прогнозира, че няма да има споразумение, докато Зеленски е на власт, освен ако Русия не го заобиколи и не сключи сделка с Вашингтон. Въпреки това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, при посещението си в Киев миналата седмица, заяви, че не вярва, че Путин е заинтересован от сериозни преговори.

През юни трябва да се проведе среща в Швейцария, насочена към обединяване на международното мнение за това как да се сложи край на войната. На срещата не е поканена Русия по искате на Зеленски, но Китай, съюзник на Русия, ще присъства. Москва каза, че по този начин преговорите не са достоверни. 

На посещението си в Китай на 17 май Владимир Путин коментира, че Украйна може да използва швейцарските преговори, за да накара по-широка група страни да подкрепят искането на Зеленски за пълно изтегляне на Русия, което според руския лидер, би било по-скоро наложено условие, отколкото сериозни мирни преговори.

"Готови сме за дискусия. Никога не сме отказвали", каза Путин в Китай.

Зеленски не кани Русия на срещата за мир в Швейцария, за да не я провали

Зеленски не кани Русия на срещата за мир в Швейцария, за да не я провали

Путин ще бъде въведен в разговорите чрез посредници на следващия етап, каза президентът на Украйна

По питане на "Ройтерс" говорител на Държавния департамент на САЩ е обяснил, че всяка инициатива за мир трябва да зачита "териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници" и описа Русия като единствената пречка за мира в Украйна.

"Кремъл все още не е демонстрирал някакъв смислен интерес да прекрати войната си, точно обратното", казва говорителят.

При предишните разговори за преговори Киев отхвърли предполагаемата готовност на Русия да преговаря като опит да се прехвърли вината за войната върху Украйна. Според украиснките власти не може да се вярва на Владимир Путин, като се вземе под внимание и екипът му, който многократно отричаше, че е планирал война преди да нахлуе в Украйна през 2022 г. В заключение, и двете страни се съмняват, че другата е готова за преговори.

И петимата източници предполагат, че настояването на Путин да има преговори, но като се вземат под внимание текущите победи на Русия, не подлежи на обсъждане. Президентът би бил готов да се задоволи със земята, която има сега, и да замрази конфликта на сегашните фронтови линии, казаха четирима от източниците.

Според собствен анализ на един от източниците президентът ще представи нещата така в Русия: "Путин ще каже, че сме победили, че НАТО ни е нападнал и сме запазили суверенитета си, че имаме сухопътен коридор до Крим, което е вярно".

МВнР на Русия за формулата на Зеленски: На тази основа преговорите са невъзможни

МВнР на Русия за формулата на Зеленски: На тази основа преговорите са невъзможни

Москва остава на своите искания

Ако сега се замрази конфликтът, това би оставила Москва в притежание на значителни части от четири украински региона, които Путин официално включи към Русия през септември 2022 г., но без пълен контрол, върху който и да е от тях. Но подобно споразумение не би постигнало целите, които Москва си постави тогава, когато каза, че четирите региона на Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - й принадлежат изцяло.

Говорителят на Кремъл също потвърди, че не може да става въпрос за връщане на четирите региона, които сега са постоянно част от Русия според нейната собствена конституция.

Друг фактор, който влияе на Кремъл да иска прекратяване на огъня е, че колкото по-дълго се проточи войната, толкова повече закалени в битки ветерани се връщат в Русия. Те биха били недоволни от следвоенната работа и перспективите за доходи, което потенциално ще създаде напрежение в обществото, обясни един от източниците.

През февруари трима руски източници казаха пред "Ройтерс", че САЩ са отхвърлили предишното предложение на Путин за прекратяване на огъня. След отказа обаче руският президент се стреми да завземе възможно най-много територия, за да засили натиска върху Украйна, като същевременно се стреми да използва неочаквани възможности за придобиване на повече.

Руските сили контролират около 18% от Украйна и този месец нахлуха в североизточния район на Харков.

Топ военен от Швеция: Войната в Украйна е в задънена улица и ще продължи дълго

Топ военен от Швеция: Войната в Украйна е в задънена улица и ще продължи дълго

Западът е муден в подкрепата си към Киев

Владимир Путин разчита и на голямото население на Русия в сравнение с това на Украйна, за да поддържа превъзхождаща работна сила дори без мобилизация, подкрепена от необичайно щедри пакети от заплати за тези, които се регистрират.

Според един от източниците Русия ще настоява за още. Путин ще продължи да завладява територии, докато Зеленски не излезе с предложение за преговори. Също така руският лидер е на мнение, че Западът няма да предостави достатъчно оръжия, което подкопава морала на Украйна.

Лидерите на САЩ и Европа заявиха, че ще стоят до Украйна, докато не бъде гарантиран нейният суверенитет по сигурността. Страните и съюзниците от НАТО ще се опитват да ускорят доставките на оръжия.

И тримата източници са заявили, че Путин няма проекти на територията на НАТО. Два от източниците цитираха опасенията на Русия относно нарастващата опасност от ескалация със Запада, включително ядрена такава заради противопоставянето в Украйна.

Държавният департамент заяви, че САЩ не са коригирали ядрената си позиция, нито са забелязали никакви признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие.

Русия обвини САЩ, че тласкат света към използване на ядрени оръжия

Русия обвини САЩ, че тласкат света към използване на ядрени оръжия

Международният режим за контрол на оръжията е подкопан