Основната задача на Русия е да постигне победа на бойното поле в Украйна с минимални загуби на войници, каза във вторник Андрей Белоусов, кандидатът на руския президент Владимир Путин за министър на отбраната.

Русия трябва да използва всички съвременни и ефективни инструменти в своя арсенал, за да осигури такава победа, заяви той, добавяйки, че трябва да се гарантира, че разходите за отбрана се използват по-ефективно.

Белоусов, икономист, когото Путин неочаквано номинира в неделя да замени Сергей Шойгу, каза, че военният сектор се нуждае от повече ефективност и иновации.

"Врагът се учи бързо. Ситуацията, свързана с използването на нови технологии, се променя буквално всяка седмица. И тук трябва не просто да се учим, трябва да изпреварим врага", каза Белоусов.

Той предупреди, че Русия трябва да разработи "нови методи за водене на война"

Белоусов, който провежда консултации със Съвета на федерацията преди назначаването си, заяви, че руската армия изпитва "известни проблеми" с набора, но не се предвижда мобилизация.

Белоусов каза също, че вече е започнал да се запознава с делата на Министерството на отбраната и смята доставките на боеприпаси, ракети, дронове и оборудване за радиоелектронна борба като най-належащи въпроси.

За последен път руските власти обявиха мобилизация през есента на 2022 г., когато в резултат на контранастъплението на украинските въоръжени сили бяха освободени значителни територии в Харковска и Херсонска области.

След това руските власти разчитат основно на доброволна мобилизация във въоръжените сили, включително и от затворите.

Шойгу отрича заплахата от нова мобилизация за създаване на "буферна зона"

Шойгу отрича заплахата от нова мобилизация за създаване на "буферна зона"

Путин спомена идеята за "буферна зона" след засиления обстрел на Белгородска област

Припомняме още, че на 2 февруари Държавната дума в Русия оттегли Законопроекта за увеличаване на наборната възраст до 50 години за руските граждани. Чрез текстът се целеше промяна на възрастта на мъжете, които подлежат на военна служба, от 18-30 г. на 18-50 г.

Също през февруари Путин за първи път потвърди броя на руските сили, а именно 600 000 души.

Путин увеличи числеността на руската армия до 1,32 милиона войници
Обновена

Путин увеличи числеността на руската армия до 1,32 милиона войници

Буксуващата "специална военна операция в Украйна" и разширението на НАТО са причината за решението