Войната в Украйна стигна до задънена улица и може да продължи много дълго. Това мнение изрази главнокомандващият на шведските въоръжени сили Микаел Биден в интервю за германската медийна мрежа RND.

"Има само малки постижения, фронтовата линия се измества тук и там - като цяло ситуацията е много сложна.

От месеци насам войната е в застой и в момента не се вижда никаква промяна. Краят на войната не се вижда и нито Русия, нито Украйна имат възможност да я спечелят във военно отношение.

Очаквам войната да продължи още много дълго време", каза Микаел Биден.

Според Биден Швеция взема предвид тази ситуация в стратегическите си планове за сигурност, както и при формирането на военната помощ за Украйна.

Началникът на шведската армия отбеляза, че Русия все още превъзхожда Украйна по отношение на военния потенциал, което се отразява на ситуацията директно на фронта.

"Путин е подготвил руската икономика за война по начин, по който ние не можем. В момента руснаците произвеждат огромно количество оръжия, много повече, отколкото ние можем да доставим на Украйна", заяви Байдън.

Швеция приготвя още над 6 млрд. евро военна помощ за Украйна до 2026 г.

Швеция приготвя още над 6 млрд. евро военна помощ за Украйна до 2026 г.

Средствата ще бъдат разделени поравно през следващите три години

В същото време шведският главнокомандващ подчерта, че нито в самата Швеция, нито в другите страни от НАТО политическата воля за подкрепа на Украйна е пресъхнала. Според него проблемът се крие в общата мудност на Запада.