Правителството на Швеция се споразумя днес със своята подкрепяща партия за рамка за допълнителна военна подкрепа за Украйна на обща стойност около 6.5 милиарда евро за периода 2024-2026. Това предават от Reuters.

"За да се засили шведската подкрепа за Украйна и да се увеличи дългосрочната перспектива, правителството и шведските демократи се споразумяха да въведат рамка за военна подкрепа за Украйна", се казва в изявление.

Средствата ще бъдат разделени поравно за трите години. Включително предложеното допълнение, общата планирана военна и странична подкрепа на Швеция за Украйна ще възлиза на над 8.5 милиарда евро, пише още в съобщението на правителството.

Военната подкрепа съгласно новата рамка може да включва дарения на отбранително оборудване, финансови вноски и финансова подкрепа за закупуване на отбранително оборудване.

"Рамката би могла да натовари публичните финанси за няколко години и дори след 2026 г.", посочват от шведското правителство.

Припомняме, миналата седмица министърът на отбраната Пол Джонсън заяви, че Швеция може да обмисли изпращането на военни в Украйна, ако държавите - членки на НАТО се споразумеят по този въпрос. Засега обаче държавата няма такива намерения.

На 9 май правителството на Швеция инструктира въоръжените сили на страната да преведат още 28 милиона евро в подкрепа на украинските отбранителни сили, с цел укрепване на защитата чрез дронове, разминиране и подсилване на флота.

Шведският външен министър иска Западът да създава повече стратегически трудности за Русия

Шведският външен министър иска Западът да създава повече стратегически трудности за Русия

Швеция обаче не мисли да изпраща войници в Украйна