Швеция не планира да изпрати военен персонал в Украйна сега, но може да го обмисли, ако държавите - членки на НАТО, се споразумеят по този въпрос.

Това заяви пред журналисти шведският министър на отбраната Пол Джонсън, пише Breaking Defense. Той обаче остави отворено разглеждането на такава възможност, ако има предложение от съюзниците от Северноатлантическия алианс.

"Доколкото разбирам, сред страните, които се срещнаха на срещата на върха в Париж по-рано тази година, не е имало единна позиция. Няма конкретно предложение тук и сега. Ако се появи, конкретно предложение, ще можем да го разгледаме" - каза министърът.

Ще припомним, че по-рано френският президент Емануел Макрон заяви, че не бива да се изключва изпращането на военен контингент в Украйна. Неотдавна той заяви, че този въпрос ще трябва да бъде разгледан, ако руснаците пробият фронта и Украйна поиска помощ.

Литва заяви, че е готова да изпрати свои войници на тренировъчна мисия, но не е получила такова искане. Подобно изявление направи и Канада.

Също така Нидерландия и Финландия не изключват изпращането на войски в Украйна, но Хелзинки "не вижда необходимост от това в момента".

Швеция дава на Украйна още 28 милиона евро военна помощ

Швеция дава на Украйна още 28 милиона евро военна помощ

Общата помощ на страната достигна почти 2,7 милиарда евро

Средствата за масова информация съобщиха, че Естония обсъжда възможността за изпращане на войски в Западна Украйна, които да поемат "тилови" задачи.

В същото време Съединените щати, Обединеното кралство, Полша, Испания, Италия и Германия категорично отхвърлиха подобна идея.