Украинският външен министър Дмитро Кулеба подчерта колко е важно да се обмисли мир в Украйна в този момент с Русия.

По негови думи "е време да помислим за мира в Украйна".

В интервю за "Скай нюз Арабия" той подчерта, че вратата пред Русия е отворена, за да се яви на втората среща на върха относно мира, която се очаква да се проведе в Швейцария през лятото.

Кулеба отбеляза и че въпреки че се надигат гласове Украйна да направи отстъпки, както Киев е разтълкувал думите на папа Франциск, ситуацията на място остава "стабилна" и украинските сили "отблъскват руските атаки".

По отношение на политическия международен пейзаж той заяви, че украинското правителство чака да види резултатите от изборите в Съединените щати, "за да разбере истинските позиции на бившия президент Доналд Тръмп".

Швейцария иска да настани Русия на масата за преговори

Швейцария иска да настани Русия на масата за преговори

Добре е колкото повече страни да участват, не само от Запада, но и от целия свят

Володимир Зеленски за първи път обяви формулата си за мир на срещата на върха на Групата на 20-те големи икономики през ноември 2022 г. Той призова за възстановяване на териториалната цялост на Украйна и пълно изтегляне на руските войски.

Киев дълго твърдеше, че няма да разговаря с Москва, докато всички руски войски не напуснат украинската територия.

На свой ред Кремъл заяви, че няма основа за мирни преговори между Русия и Украйна и че мирният план на Киев е абсурден, защото изключва Русия.

В първите месеци на войната, когато все още се търсеше подходящ посредник за мирни преговори, Швейцария беше сред спряганите възможности като страна с неутрален статут и дори изрази готовност това да се случи. Заради финансовата и хуманитарна подкрепа, която Швейцария оказва на Украйна, както и заради присъединяването към западните санкции, обаче Русия отхвърли тази възможност.

Украйна може и да покани Русия на мирна среща на върха
Обновена

Украйна може и да покани Русия на мирна среща на върха

Швейцария ще бъде домакин на среща на върха за обсъждане на визия за мир