Нито една от 10-те точки от "формулата за мир" на Зеленски "не е насочена към намиране на преговорно-дипломатическо решение на кризата, а тяхната съвкупност е безсмислен ултиматум към Русия, който има за цел удължаване на военните действия", каза руското външно министерство, цитирано от руската служба на Би Би Си.

Реакцията на Москва на преговорите за мирно уреждане на Украйна, които се проведоха в Саудитска Арабия, се оказа предвидима. "Без участието на Русия и като се вземат предвид нейните интереси, никакви срещи по украинската криза нямат най-малка добавена стойност", каза в изявление говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова повтори набора от руски искания: Киев трябва да спре военните действия, Западът - да му доставя оръжия, Украйна трябва да приеме загубата на територии, да се откаже да се присъединява към военни съюзи, да осигури "демилитаризация и денацификация" и т.н.

В двудневните консултации, проведени в Джеда, участваха няколко десетки държави - не само Украйна и нейните западни съюзници, но и редица големи държави, които отказаха да подкрепят едната или другата страна в конфликта, включително Китай, Индия, Бразилия и Саудитска Арабия. Русия не беше поканена на преговорите.

Китай коментира преговорите в Джеда за Украйна

Китай коментира преговорите в Джеда за Украйна

Пекин вижда своята конструктивна роля в тях