Губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов затвори границата на региона със съседните самопровъзгласили се Луганска и Донецка "народни републики" (ЛНР и ДНР), съобщава Би Би Си.

От 2022 г. тази граница престана да се счита за държавна граница в Русия, но сега там е въведена петкилометрова буферна зона със специален правен режим.

Документите за самоличност станаха задължителни за влизане в тази зона. А за да се приближите на 100 метра до самата граница, ще трябва първо да получите разрешение от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

Подобни мерки бяха в сила, когато границата на Ростовска област с Украйна официално се считаше за държавна в Русия.

Припомняме, че на 30 септември 2022 г. Русия анексира четири украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, но не контролира изцяло нито една от тях. Тази анексия не получи международно признание.

Донецката и Луганската "народни републики" възникнаха през 2014 г. в контекста на политическата и военна криза в Украйна. След проевропейските протести в Киев и последвалото сваляне на президента Виктор Янукович, напрежението в източните региони на Украйна, където значителна част от населението е рускоезично, нарасна значително.

През март 2014 г., след анексирането на Крим от Русия, проруските сепаратисти в Донецка и Луганска области започнаха да организират протести и завземане на правителствени сгради. В началото на април 2014 г. те обявиха създаването на Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), като обявиха независимост от Украйна.

След референдуми, проведени през май 2014 г., които не бяха признати от международната общност, ДНР и ЛНР обявиха своята суверенитет. Това доведе до избухването на военен конфликт между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти, подкрепяни от Русия.

Захарова вече знае какво ще се обсъжда в Швейцария - всичко друго, но не и мирът

Захарова вече знае какво ще се обсъжда в Швейцария - всичко друго, но не и мирът

Тя разполага с проект на комюнике от бъдещата среща в Швейцария