Русия разполага с проект на комюнике за "срещата на върха за Украйна" в Швейцария, в което се съдържат 9 от 10 точки от така наречената мирна формула на президента на страната Владимир Зеленски, с изключение на точката за прекратяване на военните действия. Това каза на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Имаме, няма да крия, проект на заключително комюнике от така наречената среща на върха, ако ми позволите, това е проект на комюнике, който се предлага за подписване на тези, които ще участват в това събитие приемане, или одобрение, това е, което се казва там: "Ние инструктираме нашите упълномощени представители да разработят тези рамки (което означава, мирно уреждане) по време на поредица от тематични конференции и срещи, които ще се проведат през следващите месеци. Те ще бъдат посветени на следните теми." И тогава са изброени девет от десетте точки на така наречената формула на Зеленски", каза тя.

Според Захарова в проектодокумента липсва само десета точка от "формулата на Зеленски" - "за фиксиране на края на военните действия в международен договор".

"Така че изобщо не се говори за каквато и да било промяна в подходите на организаторите на така наречената среща на върха в Швейцария и за уж нов дневен ред", подчерта дипломатът.

Швейцария заяви, че ще бъде домакин на конференция въз основа на плана на Зеленски, но Русия нарече инициативата абсурдна и каза, че е обречена на провал без участието на Москва.

Русия казва, че е готова да започне преговори за Украйна, но те трябва да отразяват това, което тя нарича "новите реалности".

Украинският президент Володимир Зеленски представи своя собствена формула за мир, която призовава за прекратяване на военните действия и пълно изтегляне на Русия от всички окупирани територии.

Зеленски не кани Русия на срещата за мир в Швейцария, за да не я провали

Зеленски не кани Русия на срещата за мир в Швейцария, за да не я провали

Путин ще бъде въведен в разговорите чрез посредници на следващия етап, каза президентът на Украйна