Швейцарските власти съобщиха на ООН в петък, че възнамеряват да организира мирна конференция на високо ниво за Украйна "до лятото", съобщава "Ройтерс". 193-членният световен орган се събра, за да отбележи втората годишнина от началото на войната.

Украйна иска да събере подкрепа за мирния план от 10 точки на президента Володимир Зеленски. Това се случва и на фона на признаци на умора от война, тъй като фронтовите линии остават до голяма степен непроменени, а войната Израел-Хамас в Газа се превърна в новия фокус на глобалното внимание.

"По искане на Украйна възнамеряваме да организираме до лятото конференция на високо ниво за мира в Украйна, каза швейцарският външен министър Игнацио Касис пред Общото събрание на ООН. Затова бих искал да използвам тази възможност да поканя всички нации да работят заедно за нашата обща цел."

Мирният план на Зеленски предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на всички руски войски, защита на хранителните и енергийни доставки, ядрена безопасност и освобождаване на всички военнопленници.

Украйна разследва 122 хил. предполагаеми военни престъпления

Украйна разследва 122 хил. предполагаеми военни престъпления

Вече са идентифицирани 511 извършители

"Русия не може да пренебрегне гласа на световното мнозинство, ако всички заемем принципна позиция и действаме заедно. Мирната формула... представлява точно такава възможност", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред Общото събрание.

Организацията на обединените нации изолира с огромно мнозинство Русия за нейната инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., като призова за "всеобхватен, справедлив и траен мир" и поиска Москва да изтегли войските си и да прекрати бойните действия.

"Не бива да се губи време за безсмислените планове на Киев да преговаря въз основа на така наречената мирна формула на Зелински, каза руският посланик в ООН Василий Небензя. Това не е нищо друго освен ултиматум към Русия и опит да бъдат привлечени колкото се може повече страни в безкрайни срещи по този утопичен проект", добави той.

Военните усилия на Украйна разчитат на западната подкрепа за пари и оборудване. Доставките на боеприпаси се превърнаха в критичен проблем за Киев, тъй като боевете се превърнаха в жестоки артилерийски битки. Одобрението на милиарди долари допълнителна военна помощ на САЩ беше отложено с месеци в Конгреса.

Байдън обяви нови мащабни санкции срещу Русия заради Украйна и Навални
Обновена

Байдън обяви нови мащабни санкции срещу Русия заради Украйна и Навални

САЩ удрят картите Mir, както и ключови предприятия

"Не мога да си представя да обясня, че сме уморени, на хората, които срещнах в Украйна, каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд. Онези украинци - тези семейства, които не могат да си позволят да бъдат уморени - разчитат на нас. Да защитим Хартата на ООН и да подведем под отговорност онези, които я нарушават. Да се противопоставим на разделението и умората. Да се обединим, за да настояваме за дипломация, за диалог и за справедлив, траен мир", каза тя.

Европейският съюз (ЕС) осъди в изявление продължаващата руска агресия в Украйна.