Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че руският президент само се опитва да провали мирната среща на върха в Швейцария. Коментирът на Дмитро Кулеба идва след публикациите за готовността на Владимир Путин за преговори и прекратяване на огъня.

"Защо руските "източници" изведнъж информират медиите, че Путин е готов да прекрати войната на сегашните граници? Това е просто. Путин отчаяно се опитва да провали Срещата на върха за мир в Швейцария на 15-16 юни. Той се опасява от нейния успех.

Неговото обкръжение изпраща фалшиви сигнали за предполагаема готовност за прекратяване на огъня, въпреки че руските войски продължават да атакуват брутално Украйна, а техните ракети и дронове се стоварват върху украинските градове и селища", пише в социалната мрежа X.

Според Кулеба Путин няма желание да спре агресията срещу Украйна.

"Само принципният и единен глас на световното мнозинство може да го принуди да направи избор в полза на мира, а не на войната. Именно за това е предназначена Срещата на върха за мир. Ето защо той толкова много се страхува от нея. И затова е изключително важно на нея да присъстват възможно най-много лидери от всички континенти и части на света", добави министърът.

Ройтерс: Путин е готов да замрази войната в Украйна

Ройтерс: Путин е готов да замрази войната в Украйна

Но ако се признаят досегашните победи