Най-малко шестима загинаха при руска атака срещу град Харков в Североизточна Украйна, съобщават "Ройтерс" и Би Би Си.

По информация на местните власти най-малко 11 души пък са пострадали.

Атаката е нанесла щети на транспортната и общинската инфраструктура, както и на печатница, причинявайки пожар, посочиха кметът на Харков и областният управител.

Губернаторът Олег Синегубов заяви, че руските сили са ударили Харков около 10 пъти. Нападението е било насочено и към Золочев и Люботин в областта, като бяха ранени най-малко двама души във всеки град, отбеляза той.

"Изключително брутална руска атака срещу Харков и Люботин - по предварителни данни с 15 ракети наведнъж. За съжаление има загинали и ранени. Службите за спешна помощ вече са на мястото на удара и на всеки пострадал ще бъде оказана необходимата помощ", увери президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Деветима ранени след руски обстрел по жилищен район в Харков

Деветима ранени след руски обстрел по жилищен район в Харков

В резултат на атаката се е подпалила бензиностанция и жилищна сграда

Той подчерта, че подобни атаки са възможни, тъй като Украйна все още няма необходимите системи за противовъздушна отбрана и надеждна способност да унищожава руските пускови установки там, където са разположени - близо до украинските граници.

ерорът трябва да губи навсякъде - при всякакви условия, на всеки континент. И това е нашата обща отговорност - на всеки по света, който има възможност да защити живота от терора. Украйна прави всичко възможно. Благодарим на всички, които ни помагат. Но е необходима повече решителност. Най-вече от световните лидери", категоричен бе Зеленски.

По данни на харковската полиция руските сили са използвали управляема бомба, за да атакуват Золочев и са нанесли щети на частна резиденция и гражданска инфраструктура.

Русия ожесточи атаките си срещу североизточната област тази пролет, унищожавайки нейната енергийна и транспортна инфраструктура с помощта на управляеми бомби, ракети и дронове.

Путин не планира да превземе Харков "в момента"

Путин не планира да превземе Харков "в момента"

Русия започнала офанзивата в областта заради украинския обстрел срещу граничните райони