Русия няма планове да превземе Харков "в момента". Това заяви президентът на страната Владимир Путин по време на посещението си в Китай, съобщава "Франс прес".

Той уточни, че Москва е започнала сухопътна офанзива в североизточната част на Украйна миналата седмица, за да спре трансграничния обстрел.

Изявлението му идва на фона на нарастващата загриженост на украинските власти относно засилването на руските действия в района.

Путин посочи, че руските сили настъпват значително в Харков и отново отбеляза, че конфликтът е по вина на властите в Киев.

"Що се отнася до случващото се на фронта в Харков - то е по тяхна вина, защото те обстрелваха и продължават да обстрелват жилищни квартали в граничните райони", изтъкна той и допълни, че е заявил публично, че ако това продължи, Русия ще бъде принудена да създаде зона за сигурност.

Зеленски от Харков: Ситуцията на фронта е изключително трудна, но под контрол

Зеленски от Харков: Ситуцията на фронта е изключително трудна, но под контрол

Украинският лидер посети застрашения от руските сили град

Путин подчерта, че Русия винаги е била отворена за преговори и се позова на Истанбулските споразумения като основа за потенциални мирни преговори.

Освен това руският лидер разкритикува украинските управляващи, че бягат от отговорност и се опитват да прехвърлят вината.

Харков - вторият по големина град в Украйна, където в момента живеят около 1,3 милиона души, от месеци е обект на въздушни удари, които украинските сили се опитват да спрат с изтощена противовъздушна отбрана.

Руските сили нанесоха два основни удара в региона, единият от които е насочен към Волчанск, на 5 км от границата. Ако той бъде превзет, това ще бъде най-значимото завоевание на Москва от началото на войната.

Украйна се опита да евакуира цивилни от града и други гранични райони, като досега около 8000 души са напуснали домовете си.

Зеленски: Нашите войски успяха да стабилизират ситуацията в Харковска област

Зеленски: Нашите войски успяха да стабилизират ситуацията в Харковска област

Руските сили са навлезли най-много на 10 километра навътре от границата

Украинският вътрешен министър Игор Клименко заяви, че руската армия взема "в плен" цивилни в северната част на Волчанск и ги затваря в мазета.

Той обвини руските сили в убийството на жител на Волчанск, който се опитал да избяга пеша и отказал да се подчини на техните заповеди.

Украинската армия определи ситуацията във Волчанск като такава под контрол и посочи, че отбранителните ѝ действия са принудили руските войски да забавят темпото на настъплението си в северната част на областта.

Русия твърди, че е поела контрол над 12 села, откакто е започнала атаката си. Нейните сили се готвят за опит да превземат и село Липци на около 30 км северно от Харков.

Топ командир на НАТО не вярва, че Русия прави стратегически пробив в Харков

Топ командир на НАТО не вярва, че Русия прави стратегически пробив в Харков

Според Каволи, руснаците нямат достатъчно войски