Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за хода на настъплението на руската армия в северната част на Харковска област. Според украинските военни ситуацията в района на град Волчанск остава под контрол, информира Би Би Си.

В поредния доклад за ситуацията на фронта Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна пише, че в Харковско направление украинските войски "отбиват една атака на противника в посока Шебекино (Руска федерация) - Волчанск, ситуацията е под контрол ."

В същото време Генералният щаб всъщност признава отстъплението на украинските сили от село Лукянци - то се намира близо до Волчанск, недалеч от стратегически важното село Липци, в посока към което се опитват да настъпят руските военни.

Според украинския проект DeepState село Лукянци е под контрола на руската армия поне от понеделник вечерта.

Ситуацията край Волчанск

Източник: Deepstate

Ситуацията край Волчанск

"В резултат на интензивен вражески огън, а именно въздушни удари с 10 УАБ (управляеми авиационни бомби - Ред.) по нашите подразделения, с цел спасяване живота на украински военнослужещи, бяха сменени позициите в района на с. Лукянци. Борбата продължава", се казва в доклада.

В същото време Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава, че "продължават дейностите за прочистване на градското развитие във Волчанск".

В понеделник руските военни твърдяха, че някои части на руската армия са влезли във Волчанск, но украинските въоръжени сили отрекоха това. Имаше и съобщения, че украинските сили са успели да отблъснат настъпващите части от покрайнините на Волчанск.

Буданов: Ситуацията се доближава до критична
Обновена

Буданов: Ситуацията се доближава до критична

Той допуска руско настъпление към Суми

В последния си доклад Институтът за изследване на войната (ISW) пише, че геолокирани кадри, публикувани на 13 май, показват, че руските сили са навлезли в Глубокое (северно от Липци) и са издигнали знаме в центъра на селото, но руски източници твърдят, че се още не са превзели цялото и не са напреднали на запад от селището по западния (левия) бряг на река Харков.

Руските блогъри твърдят, че руските сили са влезли в Лукянци, но ISW не е видял визуално потвърждение на това твърдение. Руските сили също продължиха да атакуват в посока Липци близо до Пилна (североизточно от Липци и Олийникове), а руското министерство на отбраната (МО) съобщи, че украинските сили контраатакуват близо до Глубокое.

Геолокирани кадри, публикувани на 12 май, показват, че руските сили са превзели Волчанския месопреработвателен комбинат, а руски блогъри твърдят, че е превзета обувна фабрика в северен Волчанск сутринта на 13 май и са напреднали в централен Волчанск до северния (десен) бряг на река Волча до вечерта. Руски източници твърдят, че боевете продължават между Липци и Волчански издатини близо до Зелене (на международната граница между Липци и Волчанск) и че украинските сили частично са се изтеглили от Тернова (непосредствено югоизточно от Зелене).

Относително бързият темп на напредване и унищожаването на няколко моста през ключови водни пътища в селището предполагат, че руските сили дават приоритет на създаването на "буферна зона" пред по-дълбоко навлизане, както ISW по-рано оцени, че ще направят.

Украйна не вижда заплаха за град Харков

Украйна не вижда заплаха за град Харков

Русия атакува региона с 30-хилядна армия