Волчанск и всички точки на северния граничен район на Харковска област са под вражески обстрел почти денонощно.

Главнокомандващия Олександър Сирски също определя ситуацията в Харковска област като "съществено обострена", но уверява, че украинските войски знаят плановете на врага и реагират гъвкаво на действията му. 

"Противникът продължава да навлиза в дълбочина на нашата територия. Нашите войници отблъснаха 13 вражески атаки в посока Купянск основната задача е стабилизирането на фронтовата линия", са думите на председателя на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов, цитиран от УНИАН.

Обстрелът по мирно население и инфраструктура продължава вече втори ден, след като руската армия откри нов фронт в петък. От вчера непрестанно се увеличава броят на масираните артилерийски и въздушни удари.

Броят на населените места, в които продължават активните бойни действия, се е увеличил. Волчанск, Липци и всички точки на северната граница са под обстрел на противника почти денонощно. Вчера Москва обяви "освобождаването" на 5 села, което до този момент не е потвърдено от Киев. 

DeepState: Руските сили се приближават до покрайнините на Волчанск и се опитват да се укрепят
Обновена

DeepState: Руските сили се приближават до покрайнините на Волчанск и се опитват да се укрепят

Тревожни новини от фронта

Синегубов подчерта още, че евакуацията на цивилното население не спира. Според Олег Синегубов във Волчанск остават до 500 души. За два дни са евакуирани над 4000 души.

Командирът на една от частите на украинските въоръжени сили, Денис Ярославски назовен от УНИАН, каза, че ситуацията във Волчанск е тежка. По думите му в града са започнали улични боеве.

Военният каза, че първата линия от укрепления и мини просто не съществува. Противникът свободно навлезе в сивата зона по цялата гранична линия, която по принцип не трябваше да бъде сива.

Едновременно с това руската армия щурмува фронта и при Часов яр и Красногоровка, Донецка област. Там също боевете са денонощни, като по околностите на Часов яр и самия град активно руснаците използват артилерия и дронове, разказва говорителят на групировката "Хортица".

ISW: Русия не иска да обсажда или превземе Харков, но има тактически успехи

ISW: Русия не иска да обсажда или превземе Харков, но има тактически успехи

Кремъл иска да създаде буферна зона