Русия атакува украински области сутринта в неделя. Засечен е стратегически бомбардировачи Ту-95МС, изстрелвани бяха ракети.

В цяла Украйна бе обявена въздушна тревога. Това съобщиха от ВВС на украинските въоръжени сили, цитирани от УНИАН.

Ракети се насочиха към Черниговска, част на Житомирска, част на Киевска област, Сумска област и други. Данните са след 2 часа сутринта. 

Предполага се, че руснаците ще атакуват енергийната и транспортната инфраструктура в западните и централните райони.

Тревогата бе отменена след 5 часа тази сутрин. 

Четирима загинали и 60 ранени при ударите в Харков

Четирима загинали и 60 ранени при ударите в Харков

Около 200 спасители от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна и десетки единици техника се включиха

Отломки от ударен дрон се повредили 10 жилищни дома в Жмеринка, Виницка област. Пострадали са седем къщи и три четириетажни кооперации. Трима души са пострадали, а над 40 са евакуирани.

Също така в резултат на атаката от тази нощ град Староконстантинов в Хмелницка област е останал без електроснабдяване. Тази нощ украинските ВВС съобщиха, че ракета лети в посока на града, предполагаемо тя е от типа "Кинжал". В града след това са се чули няколко взрива.

Междувременно местните власти в Харков съобщиха, че броят на загиналите ударения от руската армия хипермаркет "Епицентър" се е увеличил на 11. Първоначално бе съобщено за 5 жертви, 40 пострадали, но още 16 души се считаха за изчезнали.

Няколко часа след удара по хипермаркета руската армия удари и жилищна сграда в центъра на Харков. Телеграм-каналът Харьков Life отчете, че въздушната тревога в Харковска област е продължила повече от 20 часа.

Това даде повод на Киев да напомни на съюзниците за военната помощ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг той призова съюзниците от НАТО, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Италия обаче изключи украински удари по военни цели в Русия, както и извършването на такива атаки с италиански оръжия срещу страни, с които Рим не воюва.