Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и важна страна членка на алианса - САЩ, съобщава The Economist. Но Йенс Столтенберг, чийто десетгодишен мандат начело е към своя край, направи точно това.

В интервю на 24 май той призова съюзниците от НАТО, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Ясната, макар и неназована, цел на Столтенберг беше политиката, поддържана от Джо Байдън, президент на Америка, за контролиране на това какво Украйна може и какво не може да атакува с доставени от Америка системи.

Още една страна от НАТО е готова да обмисли изпращането на войски в Украйна

Още една страна от НАТО е готова да обмисли изпращането на войски в Украйна

Швеция иска обща позиция на НАТО

"Време е съюзниците да помислят дали трябва да премахнат някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжия, които са дарили на Украйна. Особено сега, когато се водят много боеве в района на Харков, близо до границата, забраната на Украйна да използва тези оръжия срещу законни военни цели на руска територия прави много трудно за тях да се защитят", каза генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че руснаците ще продължат да атакуват и ще получат определени териториални придобивки в граничната зона, независимо от загубите.

"Трябва да помним какво е това. Това е агресивна война на Русия срещу Украйна. Украйна има право да се защитава. Това включва нанасяне на удари по цели на руска територия", настоява Столтенберг.

Виктор Орбан не смята, че Русия има капацитет да нападне НАТО

Виктор Орбан не смята, че Русия има капацитет да нападне НАТО

"Ако руснаците бяха достатъчно силни, за да се преборят с украинците, вече щяха да са го направили"

Предшественикът на Столтербег Андерс фог Расмусен също призова по-рано този месец да се позволи на страните от НАТО в Източна Европа да използват наземна противовъздушна отбрана за унищожаване на руски ракети и безпилотни летателни апарати, насочени към Украйна. Столтенберг не подкрепи това предложение. "Ние няма да бъдем страна в конфликта", каза той. Според него задачата на Запада е обратната - "да не позволи тази война да се превърне в пълноценна война между Русия и НАТО в Европа".

За Столтенберг разрешаването на Украйна да атакува цели в Русия със западни оръжия и прякото участие на НАТО в конфликта не са едно и също нещо, отбелязва Economist.

"Ние провеждаме учения, предоставяме оръжие и боеприпаси на Украйна, но няма да участваме директно от територията на НАТО в бойни действия над Украйна или в Украйна. Това е съвсем различен въпрос", каза Столтенберг.

В същото време генералният секретар разкритикува неспособността на европейските страни да изпълнят вече поетите задължения за доставки на оръжие.

"Европейските съюзници обещаха милион артилерийски снаряда. Не сме видели нищо такова", каза той.

Столтенберг призна, че НАТО трябва да избягва пряка конфронтация с Руската федерация. В същото време той вижда разлика между доставките на оръжия и прякото участие във военните действия.

"Ние провеждаме учения, доставяме оръжие, боеприпаси за Украйна, но няма да участваме пряко във военни операции над или в Украйна от територията на НАТО. Следователно това е друг въпрос", подчерта той и добави, че НАТО не планира изпрати войски в Украйна, въпреки публичните изявления на френския президент.

САЩ пращат още 275 млн. долара военна помощ за Украйна

САЩ пращат още 275 млн. долара военна помощ за Украйна

Боеприпаси за HIMARS, 155 mm и 105 mm артилерийски снаряди, ракети, противобронирани системи и други

Припомняме, че Съединените щати обявиха в петък нов пакет от оръжия и оборудване на стойност 275 милиона долара за Украйна.

Целта му е да помогне на страната да отблъсне нападение на Русия близо до Харков.

Пакетът съдържа спешно необходими боеприпаси за HIMARS, 155 mm и 105 mm артилерийски снаряди, ракети, противобронирани системи и прецизни въздушни боеприпаси.

Оръжията от САЩ и други западни страни, доставени на Киев, вече поразяват цивилни цели на руска територия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

По думите му американските оръжия вече се използват срещу различни цели извън зоната на бойните действия. Западното оръжие поразява цели на територията на Руската федерация, преди всичко гражданска инфраструктура и жилищни райони, уточни той.

Според Лавров западните страни водят война срещу Руската федерация, въпреки всички изявления, че не насърчават и не съветват използването на оръжия, доставени на Киев на руска територия.

Лавров нарече подобни успокояващи изявления "трикове", които американците се опитват да представят за своето обществено мнение или за мнението на членовете на НАТО.

Путин нямал всъщност с кого да преговаря за мир в Украйна

Путин нямал всъщност с кого да преговаря за мир в Украйна

Но и Русия не била забранявала на никого да води преговори

През последната седмица Русия е включила части от Африканския си корпус заедно с редовните руски сили и отрядите Storm-Z, в офанзивата във Волчанск, северно от Харков.

Това съобщи британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Руският Африкански корпус, който бе създаден през декември 2023 г., се състои от около 2000 военни, както и опитни наемници, служили в редиците на ЧВК "Вагнер".

Според британското разузнаване е много вероятно преди това Африканският корпус да е бил разположен в Сирия, Либия, Буркина Фасо и Нигер

Руското министерство на отбраната почти сигурно е разположило части от Африканския корпус по украинската граница през април 2024 г. в подготовката за офанзивата край Харков.

Много е вероятно Русия да подсилва войната си срещу Украйна с ресурси, които преди са били предназначени за Африка.

Русия откри нов фронт край Харков в началото на май.