Неоснователни са опасенията, че Русия ще нападне някоя държава-членка на НАТО. Това заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан, като подчерта, че вече тригодишната войната в Украйна показва границите на възможностите на Русия, предаде "Ройтерс".

В интервю за общественото радио Орбан е казал, че "ако руснаците бяха достатъчно силни, за да се преборят с украинците, вече щяха да са го направили".

Министър-председателят подчерта, че военните възможности на НАТО далеч надвишават тези на Украйна, поради което вероятността Русия или друга страна да нападне организацята е малка.

"Не смятам за логично Русия, която дори не може да победи Украйна, изведнъж да дойде и да погълне целия западен свят", каза Орбан. "Шансовете за това са изключително малки."

Унгария готова да пусне помощта за Украйна

Унгария готова да пусне помощта за Украйна

Главният политически помощник на Орбан сигнализира готовноста си в понеделник

Според Виктор Орбан препратките към руската заплаха са "прелюдия" към по-нататъшната намеса на Запада във войната в Украйна.

Припомняме, че Унгария отказa да предостави военна помощ на Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Будапеща също се стреми да се откаже от дългосрочния план на НАТО за подпомагане на Украйна.

Унгарският премиер изгради кампанията си за изборите за Европейски парламент на 9 юни върху избягването на по-голяма намеса в конфликта, като заяви, че вотът може да определи хода на войната и мира в Европа.

На 17 май Унгари наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна, тъй като проектодокументът предвиждаше признаването единствено на мирния план на украинския президент Владимир Зеленски. Страната не беше съгласна и за размразяването на руските активи, които да се изпозлват за закупуването на оръжия за Украйна. 

На 21 май страните от ЕС решиха да насочат приходите от замразените активи на Руската централна банка в полза на Украйна. 

Страните от ЕС се съгласиха да използват печалбите от замразените руски активи за Украйна
Обновена

Страните от ЕС се съгласиха да използват печалбите от замразените руски активи за Украйна

Очаква се Украйна да получи първия транш през юли, казаха дипломати от ЕС.