Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна, тъй като проектодокументът предвиждаше признаването единствено на мирния план на украинския президент Владимир Зеленски, ставя ясно от публикация на официалната страница на унгарския външен министър Петер Сиярто във Фейсбук

"Днес Съветът искаше да приеме резолюция, признаваща само мирния план на президента Зеленски като мирна формула, която трябва да бъде разгледана и подкрепена. Други също са подготвили мирни планове, които не са по-лоши от тези на президента на Украйна.", написа външният министър във Фейсбук.

"Помолих други мирни планове да бъдат включени в резолюцията на Съвета на Европа. Това предложение беше отхвърлено от мнозинството. Затова наложих вето на резолюцията, така че нямаше решение на Съвета", обясни Сиярто.

Той е убеден, че "вместо оръжейни доставки и фантазии за ядрена война, ние най-накрая се нуждаем от истински мирни преговори" за Украйна. "Мирни преговори може да има само ако всички воюващи страни седнат на масата за преговори", добави министърът.

Сиярто също отбеляза, че "сега, когато Съветът на Европа е на 75 години, той можеше да се превърне в отлична платформа за укрепване на мира, но след изключването на Русия тази възможност беше пропусната".

През февруари 2022 г. Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който тогава беше председателстван от Италия, реши да изключи Руската федерация от организацията в съответствие с член 8 от нейния устав, а през март същата година самата Русия обяви оттеглянето си от Съвета на Европа. 

През януари Швейцария заяви, че ще бъде домакин на мирна среща на върха по искане на украинския президент Володимир Зеленски. Оттогава страната проведе разговори с ЕС, страните членки на Г-7 и държави като Китай и Индия, за да получи тяхната подкрепа. Руси. Русия по-рано отбеляза, че не вижда смисъл в конференцията.

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Русия остава отворена за диалог за прекратяване на конфликта, но в "новата реалност"