Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна, като президентът заяви, че Пекин напълно разбира какво стои зад кризата. Това каза Путин в интервю на 15 май, предаде "Ройтерс".

Преди посещението си в Пекин, пред китайската информационна агенция "Синхуа" той каза, че Русия остава отворена за диалог и преговори за разрешаване на повече от двегодишен конфликт.

Припомняме, че през юни е насрочена "среща на върха за мира" в Швейцария за прекратяване на конфликта в Украйна. Но Русия не е поканена, отхвърля инициативата като безсмислена и казва, че преговорите трябва да вземат предвид "новите реалности".

Зеленски потвърди официално мирната конференция в Швейцария

Зеленски потвърди официално мирната конференция в Швейцария

Тя има за цел да бъде платформа, която ще постави началото на бъдещия мирен процес

Планът на Китай и по-нататъшните "принципи", оповестени от президента Си Дзинпин миналия месец, отчитат факторите зад конфликта, заяви Путин.

Според руският президент Китай разбира първопричините за конфликта и глобалното му геополитическо значение. "Ние сме положителни в нашата оценка за подхода на Китай към разрешаването на украинската криза", добави той.

Пекин представи документ от 12 точки преди повече от година, който изложи общи принципи за прекратяване на войната, но не навлезе в подробности.

Тогава документът не получи голяма подкрепа както от Русия, така и от Украйна, докато САЩ казаха, че Китай се представя като миротворец, но отразява "фалшивия разказ" на Русия и не успява да осъди нейната инвазия.

ЕС счита мирния план на Китай за Украйна за фантазия

ЕС счита мирния план на Китай за Украйна за фантазия

Но независимо от тесните връзки на ЕС със САЩ, той трябва да има собствен подход към Китай

Руският външен министър Сергей Лавров миналия месец нарече предложението "разумен план, който великата китайска цивилизация предложи за обсъждане".

Допълнителните принципи на Си призовават за "охлаждане" на ситуацията, условия за възстановяване на мира и създаване на стабилност и минимизиране на въздействията върху световната икономика.

Припомняме, че Русия и Китай обявиха отношения "без ограничения" само дни преди Москва да започне инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., но досега Пекин избягва да предоставя действителни оръжия и боеприпаси за военните усилия на Русия.

Мирният план на украинския президент Володимир Зеленски призовава за изтегляне на руските войски, възстановяване на постсъветските граници от 1991 г., а Русия да понесе отговорността за действията си.

Китай присъства на някои подготвителни разговори за срещата на върха и Украйна положи големи усилия, за да я убеди да присъства. Пекин заяви, че подкрепя мирните преговори, но с участието на Русия.

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Конференцията за мир ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, но на този етап Русия не е поканена