Предложението на Китай за разрешаване на войната в Украйна "не е мирен план", каза в петък върховният представител на ЕС по външната политика, като го нарече "фантазия", съобщава "Анадолу".

Говорейки на събитие, организирано от Европейския университетски институт във Флоренция, Жозеп Борел каза: "Единственото нещо, което може да се нарече мирен план, е предложението на (украинския президент Володимир) Зеленски."

"Китайският мирен план, добре, това не е мирен план. Това е набор от пожелателни съображения, пожелателни мисли, но това не е мирен план", каза Борел. "Ако искате мир, накарайте Русия да се оттегли."

Мирният план на Зеленски призовава Русия да се оттегли от цялата украинска територия, докато предложението за мир на Пекин, представено от китайското външно министерство през февруари, призовава за разглеждане на опасенията за сигурността на всяка от страните.

Повтаряйки, че подкрепата за Украйна трябва да се увеличи, той каза, че ако Киев се предаде, руските войски ще бъдат "на полската граница" и Украйна ще се превърне във "втора Беларус".

Той отбеляза, че без подкрепата на Запада това ще се случи "за броени дни".

По отношение на отношенията между ЕС и Китай Борел каза, че независимо от тесните връзки на блока със САЩ, той трябва да има собствен подход към Китай.

"Мисля, че да, ние, европейците, трябва да имаме свой собствен начин да се изправим пред Китай. В триъгълника ЕС-САЩ-Китай ние сме по-близо до Вашингтон, разбира се, но трябва да имаме свой собствен начин и ние работим върху това", каза той.

Борел: Ако загуби войната, Украйна става втори Беларус

Борел: Ако загуби войната, Украйна става втори Беларус

Без помощта на Запада Киев ще да падне за броени дни, убеден е топ дипломатът на ЕС