Унгария сигнализира готовността си в понеделник за компромис, позволяващ предложеният пакет от помощ на Европейския съюз за Украйна да бъде финансиран от бюджета на блока преди извънредната среща на върха в четвъртък, предава "Ройтерс".

Премиерът Виктор Орбан беше остър критик на финансовата и военна подкрепа на ЕС за Киев и поддържаше тесни връзки с Кремъл след нахлуването на Русия в съседна Украйна през февруари 2022 г.

Преди това той блокира преразглеждането на бюджета на ЕС, включващо помощта за Украйна, което накара нейните лидери да излязат с план Б и да свикат извънредна среща на върха.

Политическият директор на кабинета на Орбан обаче каза в понеделник, че Унгария е отворена да използва бюджета на ЕС за предложен пакет от помощ от 50 милиарда евро за Украйна, което е голяма промяна в позицията на Будапеща от само преди няколко седмици.

Балаш Орбан, главният политически помощник на премиера, потвърди на X, че Будапеща е изпратила предложение до Брюксел в събота, показвайки, че е отворена за използване на бюджета на ЕС за пакета от помощи и емитиране на общ дълг на ЕС за финансирането му.

Financial Times съобщи в неделя, че ЕС ще саботира икономиката на Унгария, ако Будапеща блокира помощта на среща на върха тази седмица.

"Документът, изготвен от брюкселските бюрократи, само потвърждава това, което унгарското правителство казва от дълго време: достъпът до фондовете на ЕС се използва за политическо изнудване от Брюксел", каза Янош Бока, унгарският министър по въпросите на ЕС на X.

Унгарският външен министър Петер Сиярто пристигна в Украйна за разговори с високопоставени служители в понеделник, дни преди срещата на върха на Европейския съюз, на която ще се търси споразумение за пакета от финансова помощ, който беше задържан от Будапеща.

Унгария оттегля възраженията си срещу създаването на фонд за военна помощ на Украйна

Унгария оттегля възраженията си срещу създаването на фонд за военна помощ на Украйна

Той ще бъде в размер на 5 милиарда евро

В случай, че Унгария не се съгласи с първоначалния пакет за помощ, лидерите на ЕС предложиха решение, включващо сделка между 26 членки и Украйна, която също щеше да откаже достъп на Будапеща до свързани фондове на ЕС, като например за миграцията.

ЕС спря голяма част от средствата за Унгария поради опасения, че Будапеща е навредила на демократичния контрол и баланс в страната. ЕС отключи част от тези фондове в края на миналата година, заявявайки, че Будапеща е осъществила реформа в съдебната си система, но около 20 милиарда евро все още остават замразени.

Унгарският външен министър Петер Сиярто трябва да се срещне с украинския си колега по-късно през деня в западния украински град Узгород, за да подготви евентуална среща между Орбан и Зеленски.

Украинският премиер уверен в европейската помощ за страната си

Украинският премиер уверен в европейската помощ за страната си

Остават някои съмнения около позицията на Унгария