Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност в сряда, че всичките 27 държави-членки ще се съгласят съвместно да предоставят повече финансова помощ на Украйна, предава Ройтерс.

Унгария се противопостави на споразумението за пакет от помощи, което повдига възможността останалите 26 страни да предоставят средства на Украйна по отделни двустранни споразумения с Киев.

Но Урсула фон дер Лайен, която оглавява Европейската комисия, каза на евродепутатите: "Уверена съм, че ще намерим решение до 27 (януари)."

Миналия месец лидерите на ЕС се съгласиха да започнат преговори за присъединяване с Украйна, но Унгария наложи вето на предоставянето на 50 милиарда евро помощ за Киев до 2027 г.

27-те национални лидери на блока ще се срещнат отново в Брюксел на 1 февруари, за да се опитат да се договорят за предоставяне на повече финансова помощ на Киев, който разчита в голяма степен на подкрепата на Запада, за да се защити срещу руските сили, които нахлуха преди почти две години.

Европейската комисия предложи разширяване на подкрепата чрез преразглеждане на споделения бюджет на ЕС, което също ще осигури повече финансиране за миграцията и други приоритети.

Но унгарският премиер Виктор Орбан е против да се насочи помощта през съвместния бюджет, управляван от Комисията, оставяйки останалите 26 страни да търсят начин да продължат без Будапеща.

Перспективата 26 държави да предоставят помощ на Украйна по отделни двустранни споразумения с Киев е една алтернатива, която се обсъжда. Това се смята за по-сложно и скъпо от преминаването през бюджета на ЕС, както и за накърняване на единството на блока.

Роберт Фицо подкрепя Орбан за помощта за Украйна

Роберт Фицо подкрепя Орбан за помощта за Украйна

Словакия няма да остави Унгария сама срещу всички