Словашкият премиер Роберт Фицо изрази подкрепата си за унгарския премиер Виктор Орбан във вторник, критикувайки Брюксел, че се опитва да "накаже" Будапеща заради позицията й относно средствата за Украйна, пише "Политико".

"Докато съм ръководител на словашкото правителство, никога няма да се съглася една страна да бъде наказана за това, че се бори за своя суверенитет. Никога няма да се съглася с подобна атака срещу Унгария", каза Фицо във вторник по време на съвместна пресконференция с Орбан след двустранни преговори в Будапеща, предадоха унгарските медии.

Орбан е въвлечен в продължаваща битка с другите лидери на ЕС, след като блокира пакет от помощ от 50 милиарда евро за Украйна на срещата на върха на Европейския съвет през декември миналата година.

Унгарският лидер беше единствен сред колегите си в 27-членния блок, който се противопостави на финансирането, твърдейки, че допълнителните пари за Киев трябва да идват от отделен бюджет, а не от бюджета на ЕС.

"Ако искаме да помогнем на Украйна, което е необходимо, трябва да го направим по начин, който не вреди на бюджета на ЕС", повтори Орбан във вторник, добавяйки, че ако ЕС не приеме предложението му, той "ще бъде принуден да спре този процес."

От своя страна Брюксел търси начини да заобиколи ветото на Орбан преди срещата на върха на ЕС на 1 февруари. Миналата седмица 120 евродепутати подписаха петиция, призоваваща ЕС да предприеме следващите стъпки за ограничаване на правото на глас на Унгария.

Но Фицо се застъпи в защита на Орбан във вторник, като се съгласи с предложението му да се намерят алтернативни източници за помощ за Украйна и разкритикува ЕС, че се опитва да ограничи правото на глас на Унгария.

Как Орбан щракна руския капан на ЕС

Как Орбан щракна руския капан на ЕС

Като капитулира пред Орбан, ЕС косвено помага на режим, който демонстрира непоколебима подкрепа за Русия.