Германският канцлер Олаф Шолц иска да окаже допълнителен натиск върху партньорите от ЕС да доставят повече оръжия на Украйна, като повдигне въпроса на специална среща на върха на лидерите на ЕС следващия месец, пише "Политико".

Политиците ще се срещнат в Брюксел на 1 февруари, където планират да приемат пакет от 50 милиарда евро финансова помощ за Киев. Шолц възнамерява да използва случая, за да проведе допълнителен дебат относно военната подкрепа за Украйна, която отделните страни от ЕС планират за тази година, каза пред "Политико" германски служител, който получи анонимност, за да говори свободно.

Канцлерът отправи необичайно директно предупреждение в понеделник, че "доставките на оръжия за Украйна, планирани досега от мнозинството държави-членки на ЕС, по всеки критерий са твърде малки", добавяйки: "Затова призовавам нашите съюзници в Европейския съюз също да предприемат действия да увеличат усилията си в подкрепа на Украйна... Имаме нужда от по-високи вноски."

Шолц каза още, че е поискал от ЕС да състави списък на цялата военна помощ, която страните членки планират тази година, "най-късно" до срещата на върха на 1 февруари.

Планът на Берлин да обсъди заключенията от този списък с лидерите вероятно ще увеличи натиска върху страни като Франция, Италия и Испания, които досега са дарили сравнително малко военни стоки на Киев, поне според публично достъпна информация.

Според Института за световна икономика в Кил, който преброява военната помощ за Украйна в публичното пространство, Германия е била вторият най-голям донор миналата година след САЩ със 17,1 милиарда евро; следвана от Обединеното кралство с 6,6 милиарда евро и от скандинавските и източните страни от ЕС. За сравнение Франция е допринесла само с 0,54 милиарда евро, Италия с 0,69 милиарда евро и Испания с 0,34 милиарда евро.

Унгария постави условие за вдигане на ветото върху помощта на ЕС за Украйна

Унгария постави условие за вдигане на ветото върху помощта на ЕС за Украйна

Настоява финансирането да се преразглежда всяка година