Финландският евродепутат Петри Сарвамаа е събрал нужните му 120 подписа под петиция с искане Унгария да бъде лишена от правото на глас в Съвета на ЕС. Сарвамаа съобщава това в Twitter (X).

Петицията вече има подкрепата на 120 депутати от различни политически групи в ЕП и няколко държави членки. Така тя ще бъде внесена за разглеждане в ЕП.

"Ние сме една стъпка по-близо до лишаването на Орбан от правото му на глас... След това би било много важно да оценим окончателната цялостна подкрепа за идеята за петиция в пленарна зала", заявява Сарвамаа.

Според евродепутата неговите предложения могат да бъдат включени в резолюцията на Европейския парламент за Унгария, за която депутатите ще гласуват следващата седмица.

Евродепутатът предлага да се приложи процедурата в съответствие с член 7, част 2 от Договора за ЕС. Той предвижда възможност за спиране на определени права, включително гласуване в Съвета на ЕС, по отношение на държава, която многократно е нарушавала ценностите на Европейския съюз.

Лидерите на страните от ЕС трябва да проведат на нова среща по въпроса за финансовата помощ за Украйна на 1 февруари.

FT: ЕК отстъпва на Унгария, за да размрази 50 милиарда евро помощ за Украйна

FT: ЕК отстъпва на Унгария, за да размрази 50 милиарда евро помощ за Украйна

Брюксел е готов да позволи на Унгария да блокира тази помощ в бъдеще

Въпреки че някои членове на Съюза остават с резерви към идеята за налагане на ограничения на Будапеща, този въпрос се обмисля, както писаха много издания още през миналата година. Вместо това те възнамеряваха да покажат на унгарския премиер Виктор Орбан "пълната цена" от изолирането на страната в рамките на ЕС, така че да го принудят да промени решението си относно отпускането на средства за Украйна.

По време на дискусията на Европейския съюз (ЕС) относно присъединяването на Украйна към блока, германският канцлер Олаф Шолц демонстрира дипломатическо решение на върпоса с ветото на Унгария, което бе възприето и малко хумористично, но има дълбок подтекст - германският канцлер "изведе" навън унгарския премиер Виктор Орбан по време на гласуването, а Украйна получи всички останали 26 гласа "за". 

През декември унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на пакета от помощи от ЕС. Преди дни унгарският премиер Виктор Орбан посочи условието, за да отблокира четиригодишната финансова помощ за Киев - тя да се преразглежда всяка година. 

Този въпрос става още по-належащ предвид задънената улица в Конгреса на САЩ, където въпросът за военната помощ на Киев също не може да бъде решен.

През декември Брюксел вече деблокира финансирането от ЕС за Унгария в размер на 10 млрд. евро, което преди това беше замразено поради опасения за върховенството на закона, като това не беше първата отстъпка, на която Европейската комисия се съгласи, за да получи гласа на Унгария.

Как Орбан щракна руския капан на ЕС

Как Орбан щракна руския капан на ЕС

Като капитулира пред Орбан, ЕС косвено помага на режим, който демонстрира непоколебима подкрепа за Русия.