Европейският съвет започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова.

Това съобщава в акаунта с в X председателят на Съвета Шарл Мишел. "Това е ясен сигнал за надежда за техния народ и за нашия континент."

Лидерите решиха да започнат преговори за присъединяване с Украйна и Молдова и да дадат статут на кандидатка на Грузия. Стратегическо решение и ден, който ще остане записан в историята на нашия съюз. Горди, че изпълнихме обещанията си и се радваме за нашите партньори. Toва съобщава в акаунта с в X председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. 

Грузия ще получи статут на кандидат.

Но преговорите с Босна и Херцеговина ще започнат, след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство. Доклад за което ще има отново през март.

Решението за започване на преговори за присъединяване към ЕС с Украйна и Молдова беше прието. Благодаря на всички, които работиха това да се случи и на всички, които помогнаха. Поздравявам всеки украинец за този ден. Поздравявам също така Молдова и лично президента Мая Санду. Историята се прави от онези, които не се уморяват да се борят за свобода, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в X.

Решението на лидерите на страните членки бележи ново начало за Украйна и цяла Европа, написа министърът на външните работи Дмитро Кулеба в X. "Какъв исторически ден! Една емоция доминира: всичко не е било напразно. Решението за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС е ново начало за Украйна и цяла Европа. Благодаря на ЕС и на всички лидери, че удържаха на думата си. Поздравявам също Молдова и министъра на външните работи Нику Попеск", написа министърът.

Молдова отваря нова страница днес със "зелената светлина" на ЕС за преговори за присъединяване. Днес усещаме топлата прегръдка на Европа. Благодарим ви за подкрепата и вярата в нашето пътуване. Отдадени сме на упоритата работа, необходима, за да станем членове на ЕС. Молдова е готова да се справи с предизвикателството. Това написа Санду в X.

Силен знак за подкрепа и перспектива за Украйна. Tоку-що решихме да започнем преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. Едно е ясно: тези страни принадлежат към европейското семейство, написа германският канцлер Олаф Шолц. 

Членството на Украйна в ЕС е лошо решение. Унгария не иска да участва в това лошо решение!, коментира във "Фейсбук" унгарският премиер Виктор Орбан. 

Орбан е напуснал залата, когато беше взето решението за разширяването, според източници на Politico. Това даде възможност за единодушно решение на Европейския съвет.

"Ако някой отсъства, той отсъства. Юридически е напълно валиден", добави служителят.

Лидерите на ЕС все пак ще се срещнат, за да обсъдят пакета от 50 милиарда евро помощ за Украйна. Срещата на върха трябва да приключи в петък, но може да продължи по-дълго, ако не постигнат споразумение дотогава.

Зеленски зове ЕС да не дава повод за доволна усмивка на Путин

Зеленски зове ЕС да не дава повод за доволна усмивка на Путин

Украинският лидер настоява за започване на преговори за членство в блока

Сред лидерите на 27-те страни членки на ЕС само унгарският премиер Виктор Орбан се обяви против започването на преговори за членство на Украйна, докато страната продължава да се бори срещу руската инвазия.

Тъй като подобни решения изискват пълно единодушие, Съюзът нямаше да може да даде зелена светлина на Украйна без одобрението на Орбан. Явно обаче ветото на Орбан е преодоляно.

Европейската комисия предложи на срещата на върха тази седмица да бъде взето решение за започване на преговори за членство в ЕС с Украйна, след като тя изпълни четири условия, посочени по-рано. Приетите от Украйна закони, включително за националните малцинства - въпрос, повдигнат от Унгария - изчистват три от задачите, което означава, че остава само една: нов закон за овладяване на олигарсите. Предполага се, че това може да се случи през март.

Решението на ЕС Украйна да започне преговорите за членство идва на фона на знаковата пресконференция на руския президент Владимир Путин "Пряка линия", по време на която той коментира и Украйна, и своята "специална военна операция".

Кога ще има мир? Според Путин - когато Русия изпълни целите си в Украйна

Кога ще има мир? Според Путин - когато Русия изпълни целите си в Украйна

Денацификацията остава като мотив, аргумент и план

Европейският съвет в рамките на два дни ще обсъди решения от историческо значение за Украйна, по-специално началото на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС и създаването на фонд за помощ на Украйна от 50 милиарда евро за периода 2024-2027 г.