Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че според информациите с които разполага "предварително всичките 27 членки на ЕС са подкрепили помощта за Украйна," цитира думите му Би Би Си.

Въпреки че източници на Ройтерс съобщават, че консултациите са трудни поради позицията на Унгария, украинският премиер Денис Шмигал направи много по-оптимистични изявления по въпроса в петък.

Както съобщи агенция Интерфакс-Украйна, по време на правителствено заседание Шмигал е изразил надежда, че по време на срещата на върха през февруари ще бъде одобрен пакет от помощ за Киев в размер на 50 милиарда евро.

"Предварително можем да кажем, че всички 27 членки на ЕС се съгласиха да подкрепят тази програма", каза Шмигал.

Програмата за подкрепа на Украйна, известна като Механизма за Украйна, е предназначена за четири години.

Според Ройтерс одобрението на пакета все още се усложнява от позицията на Унгария, която според агенцията, наред с други неща, предлага да се отпускат средства на Украйна всяка година с единодушно решение на членовете на ЕС.

В края на миналата година лидерите на ЕС решиха да започнат преговори с Украйна за членство в Европейския съюз, но не успяха да одобрят мащабен пакет от финансова помощ от 50 милиарда евро.

Причината беше позицията на унгарския премиер Виктор Орбан, който остава единственият европейски лидер, който поддържа отношения с Владимир Путин и се противопоставя на западната военна помощ за Украйна.

Следващата среща на върха на ЕС трябва да се проведе на 1 февруари, на която европейските лидери отново ще се опитат да договорят финансова помощ за Украйна.

Въпреки това, според източник на Ройтерс, позицията на Унгария все още не се е променила.

"Преговорите стават малко по-сложни... Позицията на Унгария не е много гъвкава в това отношение", каза източникът на агенцията.

Служителят, който участва в подготовката за срещата на върха, също каза, че има нарастващо недоволство от позицията на Унгария сред другите членки на ЕС, които подкрепят Украйна.

Според източник на Ройтерс някои от предложенията на Орбан (например необходимостта да се одобрява единодушно помощта за Украйна всяка година) остават неприемливи за други страни от ЕС.

САЩ обвиниха Орбан, че с "измислена външна политика" помага на Путин

САЩ обвиниха Орбан, че с "измислена външна политика" помага на Путин

Това не е нещо, което очакваме от съюзниците, подчерта американският посланик в Унгария