Лидерът на Кремъл Владимир Путин не само иска да провали Срещата на върха за глобалния мир, но също така се страхува от това, което тя може да донесе.

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, държавният глава направи преглед на изминалия ден. 

"Беше дълъг ден. Тази сутрин бях в Харков. Посетих мястото на руския ракетен удар по един от най-големите украински издателски комплекси. Абсолютно ужасно - убити са хора. Моите съболезнования на семействата и приятелите. Много хора бяха ранени. Също така, книги бяха изгорени от стачката и оборудването беше унищожено. Само разрушаването на тази печатница доведе до загуба на около една трета от годишното книжно производство в страната. Руският терор непрекъснато доказва, че целта му е пълното унищожение на Украйна и всичко живо тук по нашата земя, на всичко, което позволява на хората да бъдат хора. Ще направим всичко, за да защитим държавата си и да потърсим отговорност на руското зло за стореното. Днес Министерството на икономиката на Украйна и властите на Харковска област са получили всички необходими указания за подпомагане възстановяването на работата на печатницата в Харков. Браншът има нужда и от подкрепа на държавно ниво. И моля - ако имате възможност - не забравяйте да подкрепите нашите украински книгоиздатели и украински автори. Това е важно. Терористите определено ще получат нашия отговор на тази атака." каа той.

Лондон: Русия хвърля Африканския си корпус в офанзивата край Харков

Лондон: Русия хвърля Африканския си корпус в офанзивата край Харков

Корпусът се състои от 2000 души, сред които и бивши наемници от ЧВК "Вагнер"

Проведох среща по сигурността в Харков с доклади от военните, ръководителите на специалните служби, регионалните и градските власти. Сега нашите бойци успяха да овладеят бойно граничната зона, в която навлязоха руските окупатори. И съм благодарен на всяко звено, което осигурява необходимите резултати за унищожаването на окупатора. Днес обсъдихме и следващите ни задачи, съобразени с информацията от разузнаването.

Според него, Путин не само иска да провали Срещата на върха за мира и се опитва да направи много за тази цел, но също така се страхува от това, което срещата може да донесе. Светът за Зеленски е способен да принуди Русия към мир и спазване на международните норми за сигурност.

"Русия няма какво да противопостави на световното мнозинство: въпреки всичките лъжи на Путин, той зависи от обкръжението си - в широкия смисъл на тази дума. Той зависи и от международната среда. Никой в света не се интересува от тази война, освен агресора и всъщност всички го осъзнават. Срещата на върха за мира е формат, който няма да позволи на Путин повече да лъже. Без лъжите си той е абсолютно нищо. И аз благодаря на всички по света, които ни помагат да организираме срещата на върха и които показват своето лидерство, за да доближим истинския мир", каза украинският президент.

Кулеба: Путин се опитва да провали срещата за мир в Швейцария

Кулеба: Путин се опитва да провали срещата за мир в Швейцария

Според него Путин няма желание да спре агресията срещу Украйна

Днес разговарях с президента на Кот д'Ивоар и го поканих на срещата на върха за мира и съм благодарен за желанието му да участва. Днес се срещнах и с маршала на Сената на Полша - благодарих ѝ за подкрепата, разказах за ситуацията в Украйна и, разбира се, обсъдихме подготовката ни за срещата на върха. Благодарен съм на всички, които подкрепят Украйна и един истински честен мир!, заявърши той. 

Припомняме, че Путин заяви, че легитимността на украинския президент Володимир Зеленски е приключила.

Руският лидер използва брифинга след срещата си с Александър Лукашенко в Минск, за да отговори на въпроси и да коментира темата на деня днес - публикациите за готовността си да замрази военния конфликт, но към настоящите граници, т.е. окупираните части от украински области остават с неясен статут. Тезата за реалиите, които трябва да се отчитат, не за първи път се прокарва от Кремъл, който вече анексира чрез контролирани референдуми четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

Въпросът с кого да се преговаря за Украйна не е лишен от смисъл, отбелязва Владимир Путин. "С кого да преговаряме? Това не е празен въпрос, ние знаем, че легитимността на сегашния държавен глава на Украйна приключи", казва Путин.

Не за първи път Владимир Путин поставя този въпрос, като първият такъв коментар дойде по време на изявите му по време на посещението му в Китай.

Ройтерс: Путин е готов да замрази войната в Украйна

Ройтерс: Путин е готов да замрази войната в Украйна

Но ако се признаят досегашните победи

Иначе Владимир Путин посочва, че Русия на никой не е забранявала да води преговори за Украйна, за разлика от Запада, който си е поставил като цел победата над Руската федерация. Напротив, според думите на Путин, което той отново посочва - Русия никога не се била отказвала от такива преговори. Позовава се и на преговорите в Турция и проекта за Истанбулско споразумение, което, пак по думите на Владимир Путин, е устройвало и руската, и украинската страна. Този път обаче руският президент говори и за подпис от украинската страна.