Руският президент Владимир Путин постави под въпрос политическата легитимност на украинския лидер Володимир Зеленски, съобщава "Ройтерс".

Изказването му беше в отговор на въпрос на пресконференция в Китай относно липсата на планове за провеждане на президентски избори в Украйна в момента.

Военно положение, наложено в Украйна, след като Путин изпрати там десетки хиляди войници през февруари 2022 г., означава, че Зеленски няма да се изправи пред избори, когато мандатът му технически изтече по-късно този месец - нещо, което той и съюзниците му смятат за правилно решение във време на война.

Зеленски: Не е подходящият момент за избори в Украйна

Зеленски: Не е подходящият момент за избори в Украйна

Позиция на президента

Запитан дали политическата легитимност на Зеленски се превръща в проблем, Путин, който през март беше преизбран за шестгодишен мандат, отвърна, че това е въпрос, който трябва да решат Конституционният съд и политическата система на Украйна.

Той обаче посочи, че въпросът има значение за Русия, защото ако и когато тя подпише някакво споразумение за войната с Украйна в бъдеще, иска да бъде сигурна, че го прави с правилния човек.

"Ако се стигне до подписване на документи, ние трябва да подпишем тези документи в толкова важна област със законните власти", изтъкна Путин.

За преизбирането на самия руски лидер обаче Вашингтон заяви, че не е нито свободно, нито честно - позиция, която Москва отхвърли.

Притискат Украйна да проведе президентски избори

Притискат Украйна да проведе президентски избори

При военно положение те не могат да бъдат проведени