Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че сега "не е подходящият" момент за провеждане на избори в Украйна, докато страната трябва да работи преди всичко върху своето единство, отбелязва АП.

"Сега е времето на отбраната, времето на битката, от която зависи съдбата на държавата и народа, а не времето за фалшивите избори, които само Русия очаква от Украйна".

Това припомни Володимир Зеленски.

Президентът каза по време на видео обръщение с аргумента, че е по-важно да се сложи край на политическите спорове, докато държавата има структури, които могат да разрешат тези проблеми.

След руската инвазия през февруари 2022 г. Киев обяви военно положение, забраняващо провеждането на избори.

Въпреки това страната възнамеряваше да проведе парламентарни избори през октомври и президентски през март 2024 г.

Зеленски настоява за повече помощ от САЩ и кани Тръмп в Украйна

Зеленски настоява за повече помощ от САЩ и кани Тръмп в Украйна

Президентът на Украйна не вярва на Тръмп, че би могъл да спре войната

Зеленски добави, че по време на конфликта "е абсолютно безотговорно по някакъв начин да се хвърля темата за изборите в обществото толкова лекомислено и закачливо".

Ако е необходимо "да се сложи край на този или онзи политически спор", тогава в Украйна има структури, които са в състояние "да сложат край на това и да дадат на обществото всички необходими отговори", подчерта президентът и отбеляза: "Така че няма място за конфликти и чужда игра срещу Украйна." .

За провеждането на президентски избори са необходими законодателни поправки и финансова подкрепа в размер на 5 милиарда долара, изчисли Зеленски през лятото. Той подчерта, че Украйна няма да заема средства за тази цел: "Няма да правя избори на кредит и няма да взема пари от въоръжаването на армията ни".