Володимир Зеленски призова САЩ да осигурят повече финансиране, за да помогнат на силите му да се противопоставят на Русия, и покани бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да посети Украйна, за да види сам мащаба на конфликта, съобщава "Ройтерс".

Зеленски заплаши, че американски войници биха могли да бъдат въвлечени в по-голям европейски конфликт с Русия, ако Вашингтон не засили подкрепата си. "Ако Русия убие всички нас, те ще нападнат страните от НАТО и вие ще изпратите вашите синове и дъщери [да се бият]", твърди Зеленски според интервю с NBC, излъчено в неделя.

Президентът на САЩ Джо Байдън, притисна Конгреса на САЩ да приеме законопроект за допълнителни разходи на стойност 106 милиарда долара, като по-голямата част от парите ще бъдат за укрепване на отбраната на Украйна, а останалата част ще бъде разделена между Израел, Индо-Тихоокеанския регион и граничните органи.

Заплаха от импийчмънт надвисва над Джо Байдън

Заплаха от импийчмънт надвисва над Джо Байдън

Обвинения за корупция за държавния глава

Водената от републиканците Камара на представителите на САЩ вместо това представи свой собствен план за финансиране. Миналата седмица той прие законопроект за предоставяне на 14,3 милиарда долара помощ на Израел, но не включва никакво увеличение на помощта за Украйна.

Американският сенатор Чък Шумър, лидер на мнозинството в Сената, заяви, че няма да внесе законопроекта за Камарата на представителите на гласуване и Байдън обеща да му наложи вето.

В интервюто, излъчено в неделя, Зеленски покани бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, да посети Украйна и да види последиците от конфликта с Русия.

Тръмп, който се бори за преизбиране през 2024 г. и е водещият кандидат за президентската номинация на своята партия, остро критикува подкрепата на САЩ за Киев като заяви, че може да сложи край на войната за 24 часа, ако бъде преизбран.

"Ако може да дойде тук, ще ми трябват... 24 минути, за да обясня на президента Тръмп, че не може да управлява тази война", изтъкна Зеленски. Според него "той не може да донесе мир заради Путин."

Готвят визита на Зеленски в Израел за следващата седмица

Готвят визита на Зеленски в Израел за следващата седмица

На този етап всички подробности все още не са договорени