Украинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Държавният глава съобщи това в своя канал в Telegram. Както отбеляза Зеленски, по време на разговора с американския си колега е обсъдил актуалната ситуация на бойното поле, уточни УНИАН.

"Радвам се, че мога да разчитам на пълната подкрепа на американския президент. Вярваме и в мъдрото решение на Конгреса на САЩ.

Подкрепата за Украйна е подкрепа за демокрацията и свободата.

Трябва да защитаваме тези ценности заедно. Договорихме се да поддържаме контакт във връзка с наближаващата 2-ра годишнина от началото на пълномащабната инвазия", добави Володимир Зеленски.

Зеленски добави, че скоро ще се срещне с Джо Байдън онлайн.

"Ще бъдем в постоянен контакт с Байдън, договорихме се за това. Някои подробности няма да кажа, но мисля, че в рамките на срещата на Г-7 ще се срещнем онлайн в близко бъдеще", каза той.

По думите на държавния глава той е в постоянен контакт със САЩ на различни нива - по-специално с Белия дом и конгресмените.

"Убеден съм, че САЩ ще останат наш стратегически партньор", заяви Зеленски.

На 17 февруари вицепрезидентът на САЩ Камала Харис на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски увери, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна. Тя подчерта, че Украйна е постигнала изключителни резултати и изключителен успех в борбата си.

Зеленски иска от Запада повече оръжия с далечен обсег

Зеленски иска от Запада повече оръжия с далечен обсег

Руската артилерия има два пъти по-голям обсег от украинската

Същевременно президентът Зеленски заяви кога ще бъде подписано споразумение за сигурност между Украйна и Съединените щати. Според него сега целият фокус е върху работата с Конгреса на САЩ, след което те ще се заемат с въпроса за гаранциите за сигурност.