По време на Мюнхенската конференция по сигурността украинският президент Володимир Зеленски отправи призив да се прекрати "изкуствения" недостиг на оръжия, който укрепва силите на Русия на бойното поле. Това предаде агенция Ройтерс.

Украйна е изправена пред остър недостиг на боеприпаси. В същото време мериканската военна помощ беше отложена с месеци в Конгреса. По-рано тази седмица украинските сили се изтеглиха от ключовия град Авдеевка.

Зеленски изтъкна, че Украйна изпитва дефицит на боеприпаси и оръжия с далечен обсег. По думите му това помага на Русия да се адаптира към настоящата интензивност на войната. Той изтъкна, че руската артилерия има два пъти по-голям обсег от украинската.

Това самоотслабване на демокрацията с течение на времето подкопава нашата обща решителност. Не питайте Украйна кога ще свърши войната. Запитайте се защо Путин все още е в състояние да я продължи?, заяви Зеленски.

Според него изпращането на допълнителни пакети оръжия и противовъздушна отбрана на Украйна е най-важното нещо, което нейните съюзници могат да направят в момента.

Столтенберг призова Конгреса на САЩ да гласува помощта за Украйна

Столтенберг призова Конгреса на САЩ да гласува помощта за Украйна

Това не е благотворителност, а инвестиция в нашата собствена сигурност, смята той