Шефът на НАТО Йенс Столтенберг призова Камарата на представителите на САЩ в сряда да гласува "жизнено важния" пакет военна помощ за Украйна, като каза на депутатите, че Китай ще се окуражи, ако Русия спечели войната си, предава "Ройтерс".

"Разчитам на Камарата на представителите да се съгласи с подкрепата за Украйна, защото това не е благотворителност. Това е инвестиция в нашата собствена сигурност", каза Столтенберг, генерален секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт, в интервю за Ройтерс.

Столтенберг подчерта, че Европа и Канада също засилват помощта за Украйна. Той каза, че тяхната комбинирана икономическа и военна помощ за Киев е повече от тази предоставена от САЩ, но предупреди, че американският пакет остава жизнено важен.

"Ако президентът Путин победи в Украйна, това ще докаже не само на него, но и до други авторитарни лидери, че получават това, което искат, когато използват военна сила. Това ще направи света по-опасен и нас по-уязвими", добави той .

"Днес това е Украйна, утре може да е в Тайван. Така че Пекин, Китай следи отблизо какво се случва в Украйна."

Във вторник Сенатът на САЩ прие пакет от военна помощ на стойност 95,34 милиарда долара за Украйна и други съюзници на САЩ. Но не е ясно дали контролираната от републиканците Камара на представителите изобщо ще приеме предложението.

Одобрението на двете камари на Конгреса е необходимо, преди президентът демократ Джо Байдън да може да го подпише като закон.

Байдън от месеци настоява за пакета, който включва също финансиране за сигурността на Израел и Тайван, както и хуманитарна помощ за палестинците, но се сблъска с опозицията от страна на републиканците, подкрепящи бившия президент Доналд Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън излезе с изявление преди гласуването в Сената, в което обвини законопроекта за липсата на консервативни разпоредби за спиране на рекордния поток от мигранти през границата между САЩ и Мексико, което предполага, че той няма да планира гласуване в скоро време.

Канада дава 44 милиона долара на Украйна за отбрана

Канада дава 44 милиона долара на Украйна за отбрана

Това съобщи канадският министър на отбраната Бил Блеър в сряда