Министърът на отбраната Йоав Галант каза вчера, че Израел "мисли управленска алтернатива" на групировката "Хамас" в Ивицата Газа след края на войната, съобщава АФП.

Преди това Галант каза, че се противопоставя на израелското военно управление в Газа, където "Хамас" завзе властта от палестинската власт през 2007 г.

"Докато провеждаме нашите важни военни действия, отбранителната институция едновременно оценява управленска алтернатива на "Хамас", каза Галант според изявление от неговия офис.

Министърът описа "рамка", която включва "изолиране на райони" на Газа и прочистването им от бойци на "Хамас", както "и въвеждане на други сили, които ще позволят формирането на алтернатива на управление".

Израел, макар да не харесва, приема плана на Байдън за примирие в Газа

Израел, макар да не харесва, приема плана на Байдън за примирие в Газа

Хамас обяви също предварителна подкрепа

Галант миналия месец каза, че "денят след "Хамас" ще помогне на "палестинските образувания да поемат контрола над Газа, придружени от международни партньори".

На 15 май той критикува премиера Бенямин Нетаняху за липсата на следвоенен план за палестинската територия, която между 1967 и 2005 г. беше под пряко израелско управление.

Галант призова Нетаняху "да вземе решение и да обяви, че Израел няма да установи граждански контрол над Ивицата Газа".

Египет настоява Израел да отвори ГКПП при Рафах

Египет настоява Израел да отвори ГКПП при Рафах

Израелски и американски служители заявиха, че ще работят бързо, за да премахнат пречките пред работата на пропускателния пункт

Припомняме, че войната беше предизвикана от безпрецедентната атака на "Хамас" от 7 октомври, която доведе до смъртта на 1189 души, предимно цивилни, според израелски официални данни.

"Хамас" също така взе 252 заложници, 121 от които остават в Газа, включително 37, за които армията твърди, че са мъртви.

Ответните бомбардировки и наземната офанзива на Израел са убили най-малко 36 439 души в Газа, също предимно цивилни, според здравното министерство на територията, управлявана от Хамас.

Галант каза в неделя, че "военната операция от една страна и създаването на потенциал за алтернатива на управление от друга ще ни позволи да постигнем две от целите на тази война: премахването на Хамас като управляваща и военна власт в Газа и завръщането на заложниците."

"Няма да приемем управлението на "Хамас" в Газа на нито един етап от какъвто и да е процес, насочен към прекратяване на войната", каза той.

Междувременно, според Галант, военната операция в Рафах, започнала в началото на май, "напредва над и под земята".

Израел заяви, че неговите сили са атакували тунели в района на Рафах, които "Хамас" използва за контрабанден внос на оръжия в Газа.

Представителите на САЩ, Израел и Египет приключиха среща в Кайро в неделя. Египет се придържа към позицията си, че Израел трябва да се изтегли военно от палестинската страна на ГКПП "Рафах", за да може той да действа отново, казаха два египетски източника по сигурността.

Израелски въздушен удар по Рафах уби 12 палестинци

Израелски въздушен удар по Рафах уби 12 палестинци

Боевете продължават да бушуват в няколко други района на крайбрежния анклав

Египетските източници по сигурността казаха, че срещата в неделя е била положителна, въпреки че няма споразумение за повторно отваряне на ГКПП. Делегацията на Египет на срещата каза, че ще бъде отворена за европейски наблюдатели на границата, за да наблюдават нейната операция от палестинските власти, ако палестинските власти се съгласят да възобновят работата.

Израелски и американски служители заявиха, че ще работят бързо, за да премахнат пречките пред работата на пропускателния пункт, казаха египетски източници.

Израел превзе пропускателния пункт от страната на Газа през май по време на офанзивата си в град Рафах по южния край на анклава. Това разгневи Египет, който заплаши да спре да си сътрудничи с Израел.

Въпреки че Египет улесни навлизането на помощ през контролно-пропускателния пункт Керем Шалом миналата седмица, повторното отваряне на Рафах е от решаващо значение, тъй като хуманитарните агенции предупреждават за задаващ се глад в Газа.

В неделя стана ясно, че Израел е приел рамковото споразумение за прекратяване на войната в Газа, предложено от президента на САЩ Джо Байдън, потвърди помощник на премиера Бенямин Нетаняху в неделя. Офир Фалк, главен съветник по външна политика на Нетаняху, заяви пред британския вестник "Сънди Таймс", че предложението на Байдън е "сделка, с която се съгласихме - не е добра сделка, но искаме освобождаването на всички заложници".

Фалк добави, че има много подробности, които трябва да бъдат уточнени, и че условията на Израел, включително "освобождаването на заложниците и унищожаването на "Хамас" като геноцидна терористична организация", не са се променили.

Президентът Байдън представи план за прекратяване на войната, който включва примирие и връщане на някои заложници, последвано от преговори за дългосрочно прекратяване на военните действия и освобождаване на останалите заложници.

"Хамас" даде предварителна подкрепа за инициативата на Байдън, като старшият представител на Хамас Осама Хамдан заяви пред "Ал Джазира", че "речта на Байдън включва положителни идеи, но искаме те да се реализират в рамките на цялостно споразумение, което да отговаря на нашите искания".