Представителите на САЩ, Израел и Египет приключиха среща в Кайро в неделя, съобщава "Ройтерс".

Египет се придържа към позицията си, че Израел трябва да се оттегли от палестинската страна на ГКПП "Рафах", за да може той да действа отново, казаха два египетски източника по сигурността.

Египетските източници по сигурността казаха, че срещата в неделя е била положителна, въпреки че няма споразумение за повторно отваряне на ГКПП. Делегацията на Египет на срещата каза, че ще бъде отворена за европейски наблюдатели на границата, за да наблюдават нейната операция от палестинските власти, ако палестинските власти се съгласят да възобновят работата.

Израелски и американски служители заявиха, че ще работят бързо, за да премахнат пречките пред работата на пропускателния пункт, казаха египетски източници.

Припомняме, че Израел превзе пропускателния пункт от страната на Газа през май по време на офанзивата си в град Рафах по южния край на анклава. Това разгневи Египет, който заплаши да спре да си сътрудничи с Израел.

Израелски въздушен удар по Рафах уби 12 палестинци

Израелски въздушен удар по Рафах уби 12 палестинци

Боевете продължават да бушуват в няколко други района на крайбрежния анклав

Въпреки че Египет улесни навлизането на помощ през контролно-пропускателния пункт Керем Шалом миналата седмица, повторното отваряне на Рафах е от решаващо значение, тъй като хуманитарните агенции предупреждават за задаващ се глад в Газа.

В неделя стана ясно, че Израел е приел рамковото споразумение за прекратяване на войната в Газа, предложено от президента на САЩ Джо Байдън, потвърди помощник на премиера Бенямин Нетаняху в неделя. Офир Фалк, главен съветник по външна политика на Нетаняху, заяви пред британския вестник "Сънди Таймс", че предложението на Байдън е "сделка, с която се съгласихме - не е добра сделка, но искаме освобождаването на всички заложници".

Фалк добави, че има много подробности, които трябва да бъдат уточнени, и че условията на Израел, включително "освобождаването на заложниците и унищожаването на "Хамас" като геноцидна терористична организация", не са се променили.

Президентът Байдън представи план за прекратяване на войната, който включва примирие и връщане на някои заложници, последвано от преговори за дългосрочно прекратяване на военните действия и освобождаване на останалите заложници.

"Хамас" даде предварителна подкрепа за инициативата на Байдън, като старшият представител на Хамас Осама Хамдан заяви пред "Ал Джазира", че "речта на Байдън включва положителни идеи, но искаме те да се реализират в рамките на цялостно споразумение, което да отговаря на нашите искания".

След нападението на "Хамас" на 7 октомври, при което бяха убити 1,200 души и взети над 250 заложници, Израел започна масирана офанзива, при която според медицински представители в Газа са загинали над 36 000 палестинци. Израел съобщава, че 290 негови войници са загинали в сраженията.

САЩ, Египет и Катар призовават Израел да приеме плана за мир в Газа

САЩ, Египет и Катар призовават Израел да приеме плана за мир в Газа

Израел обаче заяви, че няма да има официален край на войната, докато "Хамас" е на власт