Посредниците в конфликта в Газа в събота призоваха Израел и "Хамас" да финализират споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, очертано от президента на САЩ Джо Байдън, съобщава "Ройтерс".

Според тях то ще донесе незабавно облекчение както за хората в Газа, така и на заложниците и техните семейства.

Припомняме обаче, че Израел заяви, че няма да има официален край на войната, докато "Хамас" е на власт. 

ООН приветства мирната инициатива на Джо Байдън за Газа

ООН приветства мирната инициатива на Джо Байдън за Газа

Надежда за мир в Близкия изток

Байдън каза в петък, че Израел е предложил сделка, включваща първоначално шестседмично прекратяване на огъня с частично изтегляне на израелските военни и освобождаване на някои заложници, докато "постоянен край на военните действия" се договори чрез посредници.

САЩ, Египет и Катар от месеци се опитват да посредничат за прекратяване на войната, но сделката се оказа неуловима.

Предложението, каза Байдън, също "създава по-добра Газа без "Хамас" на власт". Той не уточни как може да се постигне това. Подкрепяната от Иран ислямистка групировка не е дала индикации, че може да се оттегли или да се разоръжи доброволно.

Нетаняху: Няма да има постоянно примирие, докато условията ни не са изпълнени

Нетаняху: Няма да има постоянно примирие, докато условията ни не са изпълнени

Условията на Израел за прекратяване на войната не са се променили

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху заяви в събота, че всяка идея, че Израел ще се съгласи на постоянно прекратяване на огъня преди "унищожаването на военните и управленските способности на Хамас", е "невъзможна за начало".

Двама членове на неговата коалиция също заплашиха да се оттеглят от правителството, ако той приеме сделка, която слага край на войната, без да унищожи "Хамас".

"Хамас" заяви в петък, че е готов да се ангажира "положително и по конструктивен начин". Но високопоставеният служител Махмуд Мардауи каза на катарската телевизия, че все още не е получил подробности за предложението.

"Не може да се постигне споразумение, преди да бъде изпълнено искането за изтегляне на окупационната армия и прекратяване на огъня", каза той. "Хамас" остава ангажиран с унищожаването на Израел.

Израел е готов само да спре войната в замяна на заложници, заявявайки, че ще поднови кампанията за премахване на заплахата от Хамас. Хамас иска всяка сделка да включва конкретни действия на Израел за прекратяване на войната, като пълно изтегляне на войските.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън, попитан за потенциален разрив в гледните точки на САЩ и Израел относно бъдещето на "Хамас", предположи, че това може да е отворено за тълкуване и ще се сведе до бъдещо влияние на Египет и Катар върху движението.

"Нямам съмнение, че сделката ще бъде характеризирана от Израел и от "Хамас", каза служителят пред репортери. Мисля, че договореностите и част от планирането за деня след това, знаете, помагат да се гарантира, че военният капацитет на Хамас да се възстанови по начин, който може да застраши Израел, ще бъде много ограничен при това споразумение и, мисля, че президентът каза в речта си, гарантирайки, че Хамас не може да се превъоръжи."

Дейвид Камерън: Хамас трябва да приеме ново предложение за примирие

Дейвид Камерън: Хамас трябва да приеме ново предложение за примирие

Надежди за спиране на боевете

Повече от 36 000 палестинци са убити в Газа, откакто Израел започна нападението си преди близо осем месеца. По-голямата част от загиналите са жени и деца, а над 82 000 други са ранени, по данни на местните здравни власти.