Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че няма да има постоянно примирие в Газа, докато военните и управленските способности на "Хамас" не бъдат унищожени. Това поставя под съмнение ключова част от предложението за примирие, което според президента на САЩ Джо Байдън самият Израел е направил, предават от Reuters.

Коментарът идва от изявление, публикувано онлайн, след като президентът на САЩ Джо Байдън съобщи за израелското предложение за трифазна сделка, с цел прекратяване на огъня в Газа в замяна на освобождаването на заложници от "Хамас".

"Условията на Израел за прекратяване на войната не са се променили: унищожаване на военните и управленски способности на Хамас, освобождаване на всички заложници и гарантиране, че Газа вече не представлява заплаха за Израел", категоричен е Нетаняху.

Израел ще продължи да настоява тези условия да бъдат изпълнени, преди да бъде въведено постоянно прекратяване на огъня. По думите на премиера идеята, че Израел ще се съгласи на постоянно прекратяване на огъня, преди тези условия да бъдат изпълнени, няма шанс.

Припомняме, вчера Джо Байдън съобщи за израелското предложение за трифазна сделка, с цел прекратяване на огъня в Газа в замяна на освобождаването на заложници от "Хамас". Той призова израелското ръководство да подкрепи тази сделка "въпреки всякакъв натиск". Днес Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи, че приветства това предложение с надеждите "това да доведе до траен мир".

Засега има смесена информация дали скоро ще започнат нови преговори между двете страни или засега това не е планирано.

Допълнително, в началото на май се проведоха двудневни преговори в Кайро, които останаха безуспешни. Бенямин Нетаняху отхвърли призивите за прекратяване на бойните действия в замяна на сделка за размяна на заложници, като изложи опасенията си, че така "Хамас" ще стане на власт в региона.

По същото време израелският премиер обеща и задвижване на действията в южния град Рафах, където към момента атаките продължават.

Дейвид Камерън: Хамас трябва да приеме ново предложение за примирие

Дейвид Камерън: Хамас трябва да приеме ново предложение за примирие

Надежди за спиране на боевете