Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи с отдавна обещаното нападение срещу южния град Рафах, какъвто и да е отговорът на "Хамас" на последните предложения за спиране на боевете и връщане на израелските заложници, съобщава "Ройтерс".

Очакванията, че може да се очертае споразумение за прекратяване на огъня, нараснаха през последните дни след подновения натиск, воден от Египет, за съживяване на закъсалите преговори между Израел и "Хамас", управляващата палестинска ислямистка групировка в Газа.

Израел чака отговор от Хамас за спиране на боевете, преди да изпрати екип в Kайро

Израел чака отговор от Хамас за спиране на боевете, преди да изпрати екип в Kайро

Израелски официални лица казват, че операцията в Рафах ще продължи, освен ако "Хамас" не приеме предложената сделк

Въпреки това Нетаняху каза, че със или без сделка Израел възнамерява да продължи операцията за унищожаване на останалите бойни формации на Хамас в Рафах, където се намират вече повече от 1 милион палестинци от Газа.

"Идеята, че ще спрем войната, преди да постигнем всичките й цели, е изключена", каза той в изявление. "Ще влезем в Рафах и ще елиминираме батальоните на Хамас там - със или без сделка, за да постигнем пълна победа.

Газа вече е до голяма степен опустошена от израелската кампания и международният натиск за споразумение за спиране на войната се увеличава, докато конфликтът наближава края на седмия си месец.

13 жертви при израелски удари срещу Рафах

13 жертви при израелски удари срещу Рафах

На този фон "Хамас" обсъжда предложението на Израел за примирие

Във вторник, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Тел Авив след посещение в Рияд, за да помогне за постигането на споразумение за нормализиране между Саудитска Арабия и Израел, Държавният департамент заяви, че все още не е видял надежден план за израелска операция в Рафа.

Гостуващият френски външен министър Стефан Сежурне също изрази мнение, като каза на Нетаняху, че продължаването на операцията в Рафах би било "лоша идея", която няма да реши нищо.

По-рано човек, близък до Нетаняху, каза, че Израел е чакал Хамас да отговори на последните предложения за прекратяване на огъня, внесени от Египет, един от няколкото чуждестранни посредници, преди да изпрати екип в Кайро, за да продължи преговорите.

Но досега няма много признаци на съгласие по най-фундаменталното различие между двете страни - изискването на Хамас всяка сделка трябва да гарантира изтегляне на войските и постоянен край на израелската операция в Газа.

Евакуират над 1 милион палестинци от Рафа преди мащабна военна операция в Южна Газа

Евакуират над 1 милион палестинци от Рафа преди мащабна военна операция в Южна Газа

Бежанците ще имат възможност да напуснат лагера

За Нетаняху всеки ход вероятно ще бъде повлиян от разделенията в неговия коалиционен кабинет - министри, настояващи да върнат у дома поне някои от 133-те израелски заложници, останали в Газа, и хардлайнери, настояващи за отдавна обещаваното нападение срещу оставащите батальони на Хамас в Рафа.