Делегация на Хамас ще посети Кайро на 29 април за преговори, насочени към прекратяване на огъня в Газа, предаде "Ройтерс".

Усилията на групировката да се споразумее с Израел за прекратяване на сраженията станаха по-усилени на фона на заплахите на Израел да нападне Рафах.

Халил Ал-Хая, високопоставен служител на "Хамас", поясни, че са получили отговор от Израел относно предложението на групировката за прекратяване на огъня в ивицата. Ал-Хая каза, че "Хамас" ще разгледа отговора на Израел преди да предаде отговора си на египетските и катарски посредници. 

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Той очаква хуманитарна катастрофа, ако Израел не се откаже от офанзивата

Предишните преговори за прекратяване на огъня се провалиха. "Хамас" искаше споразумение за постоянен край на войната и Израел да изтегли силите си от ивицата Газа.

Израел предложи само временно прекратяване на огъня, за да освободи около 130 заложници, останали в плен, и да позволи доставката на повече хуманитарна помощ. Израелските власти бяха категорични, че няма да прекратят операцията си в Газа преди да постигнат целта си да "унищожат "Хамас".  

Израелският външен министър Израел Кац каза, че планираното нахлуване в Рафах, където се укриват над един милион разселени палестинци, може да бъде спряно, ако се появи сделка за освобождаване на израелските заложници.

От своя страна пък финансовият министър Бецалел Смотрич призова Бенямин Нетаняху да не отстъпва от нападението срещу Рафах и заяви, че съгласието с предложенията на Египет би представлявало унизително поражение.

Западните страни, включително САЩ, призоваха Израел да се въздържа от нападение над граничния град понеже тази атака ще отнеме живота на много цивилни.

Израел трупа сили и техника за нова офанзива в Газа

Израел трупа сили и техника за нова офанзива в Газа

Цел е Рафах в анклава