Повече от 1,3 милион палестинци, намиращи се в района на град Рафа очакват да бъде завършен плана за евакуация, съобщи Reuters.

На бежанците ще бъде предоставена възможност да се измъкнат преди да започне сухопътна военна операция срещу "Хамас" в южната част на ивицата Газа.

"В Рафа има нарастващо безпокойство, нарастваща паника, защото хората повечето не знаят къде да отидат", заяви ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNRWA, Филип Лазарини.

Припомняме, че в петък от кабинетът на Нетаняху направиха изявление, че той е инструктирал IDF и Министерството на отбраната да представят на правителството планове, както за евакуацията на палестински цивилни от южната част на ивицата Газа, така и за разпускането на четирите батальона на "Хамас", намиращи се в района на Рафа.

"Невъзможно е да се постигне военната цел за елиминиране на Хамас и оставяне на четири батальона на Хамас в Рафаху".

Изявлението идва два дни след като Бенямин Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа. Според израелските власти е ясно, че мащабната операция в Рафах изисква евакуация на цивилното население от зоната на бойните действия.

В същото време от САЩ заявиха, че няма да провеждат военни действия, без цивилните да са защитени.

Предполага се, че повече от 1,3 милиона палестинци са потърсили убежище в района на Рафа, след като израелските отбранителни сили издадоха предупреждение за евакуация от северната Ивица Газа и други райони на фона на сухопътна офанзива срещу Хамас. Неспособни да напуснат малката палестинска територия, мнозина живеят в импровизирани палаткови градове или пренаселени приюти на ООН.

Египет пуска чужди граждани, включително българи, да напуснат Газа през пункта "Рафах"
Обновена

Египет пуска чужди граждани, включително българи, да напуснат Газа през пункта "Рафах"

Сред получилите разрешение да напуснат анклава има и български граждани