Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли предложените от "Хамас" условия за прекратяване на огъня, като каза, че пълната победа в Газа е възможна в рамките на месеци, съобщава BBC.

Той говори, след като "Хамас" изложи поредица от искания в отговор на подкрепеното от Израел предложение за прекратяване на огъня.

Той каза, че преговорите с групата не водят до никъде и определи условията им като "странни".

Преговорите продължават.

"Няма друго решение освен пълна и окончателна победа, каза Нетаняху по време на пресконференция в сряда. Ако "Хамас" оцелее в Газа, е само въпрос на време до следващото клане."

Забележките на Нетаняху показват, че той възнамерява да продължи конфликта в региона, каза високопоставен представител на Хамас Сами Абу Зухри пред агенция "Ройтерс". Движението е готово да се справи с всички варианти."

Египетски официален източник заяви пред BBC, че се очаква нов кръг от преговори да започне утре в Кайро, спонсориран от Египет и Катар.

Египет призовава всички страни да покажат необходимата гъвкавост за постигане на спокойно споразумение, каза източникът.

Припомняме, че във вторник "Хамас" представи контрапредложение за предложение за прекратяване на огъня, подкрепено от Израел и САЩ и с посредничеството на Катар и Египет.

"Хамас" предлага 135-дневно примирие в три фази в Газа

"Хамас" предлага 135-дневно примирие в три фази в Газа

Палестинската групировка очаква то да доведе до край на войната

Предложената сделка също така ще увеличи доставките на храна и друга помощ за Газа. До края на 135-дневната пауза в битките "Хамас" вярва, че преговорите за прекратяване на войната ще са приключили.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна през нощта в Израел, след като се срещна с лидерите на посредническите страни Катар и Египет. Това бе най-сериозният дипломатически натиск във войната досега, насочен към постигане на удължено примирие. Блинкън изрази надежди за сделка за освобождаване на израелци, отвлечени от Хамас, в замяна на продължителна пауза във войната в Газа. 

Израел започна военната си офанзива в Газа, след като екстремисти от "Хамас" убиха 1200 души и взеха 253 заложници на 7 октомври.

Министерството на здравеопазването в Газа посочва, че най-малко 27 585 палестинци са били убити във военната кампания на Израел, като опасенията са, че още хиляди други са погребани под развалините.

Израел: Иран е превел над 150 млн. долара на "Хамас"

Израел: Иран е превел над 150 млн. долара на "Хамас"

Израелската армия открила доказателства за преки връзки и координация на Техеран с групировката

Единствената пауза в боевете досега - в края на ноември, продължи само седмица.